Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale to kobyła do serwerów. Ja mam mało RAM-u, słabe CPU chłodzone pasywnie itp. Wolałbym, żeby monitoring nie obciążał bardziej niż same usługi, które tam mam.

@mk321: Bo to się instaluje na innym serwerze. Tak samo Centreon, Nagios itd.
  • Odpowiedz
  • 0
@L3gion: jak ja mam jeden serwer xD
Dlatego szukam czegoś lżejszego, żeby zainstalować na tym samym.

Zresztą czasem też mi się trafia "administrować" przez kilka dni jakimś pojedynczym serwerem i zamiast co chwilę sprawdzać load, to bym sobie takiego coś lekkiego zainstalował, a potem usunął.

@Immortale: 3 aplikacje (w tym baza danych) nie będzie ciężkie / cięższe niż Zabbix? Sam InfluxDB pewnie zużyje więcej zasobów niż wszystkie moje pozostałe
  • Odpowiedz
@mk321: Grafana, Telegraf i Influx przy tym co chcesz zrobić to nie powinny nawet zająć więcej jak 2% czasu CPU. W telegrafie ustawiasz co chcesz monitorować i jak często wysyłać dane to influxa i tyle.

Netdata jest bardzo lekka i prosta. Czy jest jak zabbix? Nie.
  • Odpowiedz
  • 0
@mk321 najlżejsze to zbieranie do jakiejś prostej bazy(bezpośrednio z Bash) i generację obrazu/grafu z linii komend z jakimś gnuplot. Może masz już serwer www to możesz go użyć do hostowania.

Miałem coś w tym stylu na pierwszej malince.

Od biedy może być nawet plik csv
  • Odpowiedz
Jak to jest pojedynczy serwer to na Twoim miejscu nie bawiłbym się za dużo w setupowanie monitoringu, tylko wykorzystał Free Tier Grafany Cloud i dorzucił tam agenta.
  • Odpowiedz