Miesiąc temu rozpocząłem swoją przygode z siłownia, robie jakiś trening FBW z internetu na początek i zaznajamiam sie z tematem. W planie treningowym widnieją ćwiczenia jak Martwy Ciag i Przysiad ze sztanga, a miałem kiedyś problemy z kregosłupem (wypadniety dysk i ogolne skrzywienie przez prace siedzącą i brak ruchu) i nie chciałbym tego stanu pogorszyć. Wiem, że najlepszym rozwiazaniem jest pójście do fizjo jednak na ten moment nie moge tego zrealizować, dlatego pytam o porade tutaj. Jakimi ćwiczeniami mógłbym zastąpić te ćwiczenia, czy może lepiej pozostać przy nich z minimalnym ciężarem (10kg+sztanga) i tak ćwiczyć dłuższy czas aż nie poczuję lepszej stabilizacji. Na siłowni zapytałem pracownika o pomoc z technika i uznał że technika jest dobra, jednak ja podczas ich wykonywania czuje obciążenie na kregosłupie i pod koniec serii odczuwam lekki ból - jakby skurcz mieśnia w odc. ledźwiowym) Zapytałem jego też to samo co was i odpowiedział ze ćwiczenia z minimalnym cieżarem beda najlepsze aby doskonalić technikę i powoli wzmacniać mieśnie, jednak obawiam się, że powiedział tak zebym po prostu płacił za karnet...
Wiec w podsumowaniu mam dwa pytania: 1. Z bólami pleców lepiej wykonywać cwiczenia siłowe z małym obciązeniem pod warunkiem ze technika jest git, czy lepiej zastąpić je innymi ćwiczeniami bez obciążenia? 2. Jakimi ćwiczeniami mógłym zastąpić te dwa ćwiczenia.
PS. Brzuch wzmacniam na co drugim treningu bo (teraz już wiem ( ͡°͜ʖ͡°) ) wiem, że to podstawa zdrowego kręgosłupa.
@mirko_anonim: podstawą przy każdym ćwiczeniu siłowym, szczególnie przy wielostawach jak właśnie przysiad czy martwy jest trzymanie spiętego brzucha, bez tego zrobisz sobie krzywdę. Brzuch musi być tak spięty jakby ktoś miał Ci właśnie w niego walnąć piąchą, czyli robisz wdech i wypełniasz przeponę powietrzem. Wbij sobie dwa palce w bebzon i spróbuj właśnie wziąć wdech przeponą, palce powinny wtedy zostać wypchnięte. Ćwicz to sobie na co dzień w randomowych sytuacjach.
#mirkokoksy #mikrokoksy #silownia #fizjoterapia
Miesiąc temu rozpocząłem swoją przygode z siłownia, robie jakiś trening FBW z internetu na początek i zaznajamiam sie z tematem.
W planie treningowym widnieją ćwiczenia jak Martwy Ciag i Przysiad ze sztanga, a miałem kiedyś problemy z kregosłupem (wypadniety dysk i ogolne skrzywienie przez prace siedzącą i brak ruchu) i nie chciałbym tego stanu pogorszyć. Wiem, że najlepszym rozwiazaniem jest pójście do fizjo jednak na ten moment nie moge tego zrealizować, dlatego pytam o porade tutaj. Jakimi ćwiczeniami mógłbym zastąpić te ćwiczenia, czy może lepiej pozostać przy nich z minimalnym ciężarem (10kg+sztanga) i tak ćwiczyć dłuższy czas aż nie poczuję lepszej stabilizacji. Na siłowni zapytałem pracownika o pomoc z technika i uznał że technika jest dobra, jednak ja podczas ich wykonywania czuje obciążenie na kregosłupie i pod koniec serii odczuwam lekki ból - jakby skurcz mieśnia w odc. ledźwiowym) Zapytałem jego też to samo co was i odpowiedział ze ćwiczenia z minimalnym cieżarem beda najlepsze aby doskonalić technikę i powoli wzmacniać mieśnie, jednak obawiam się, że powiedział tak zebym po prostu płacił za karnet...
Wiec w podsumowaniu mam dwa pytania:
1. Z bólami pleców lepiej wykonywać cwiczenia siłowe z małym obciązeniem pod warunkiem ze technika jest git, czy lepiej zastąpić je innymi ćwiczeniami bez obciążenia?
2. Jakimi ćwiczeniami mógłym zastąpić te dwa ćwiczenia.
PS. Brzuch wzmacniam na co drugim treningu bo (teraz już wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) wiem, że to podstawa zdrowego kręgosłupa.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim