Aktywne Wpisy

Mega_Smieszek +312
źródło: 1000015974
PobierzHej mirki i mirabelki. Dyskutujemy z żoną podział obowiązków i ten temat wraca regularnie. W sensie żona się nie zgadza na obecny i jest o to kłótnia. Zastanawiam się czy podział jest fair, czy nie. Jej obowiązki to pranie, gotowanie, sprzątanie - łazienki, odkurzanie oraz zmywarka. Żona nie pracuje, ale zajmuje się dwuletnim synem - przy czym ten obowiązek z nią dziele. Z mojej strony to ogarnianie sypialni z rana, segregacja i

TL;DR Jaka była wasza sytuacja finansowa w momencie decyzji o budowie domu ? Chciałbym kiedyś mieszkać w domu i nie wiem czy to już ten moment.
Mieszkanie w mieście zaczyna mnie już męczyć, zwłaszcza weekendy w lato w czterech ścianach. Czasem do tego stopnia że sie spakuje do rodziców na weekend, tylko po to żeby skosić im trawę, zrobić coś przy aucie i posiedzieć z psem i piwerkiem na działce. Zdaje sobie sprawę, że generalnie to i tak ze mnie wygryw z tym mieszkaniem, ale jak patrzę na obecne ceny na rynku budowlanym i oprocentowanie kredytów to zastanawiam się, kto ma kase na te chałupy ? Przeciez byle piętrówka na prowincji to 600k lekko licząc (czy ja sie mylę ?), a gdzie nie spojrzę tam nowe domy i to prawie wszystkie wykończone na tip top - ogródki fest ogarnięte, ogrodzenia premium etc.
Jak to u was wyglądało, doradźcie coś. Znajomych brak więc nie mam kogo dopytać, a w robocie to albo goście >50k albo marzenki z anetkami. Z reszta nie chcę opowiadać im o swojej prywatnej sytuacji.
Mam co prawda różową od paru lat i zmieniać nie planuję, ale nie chciałbym jej wciągać w dom. Ślubu nie planuje, w przypadku rozstania nie chce się szarpać o połowę majątku.
Z anonima gdyż nie chcę żeby widziała moja dziewczyna.
#budowadomu #budowa #zycie #budujzwykopem #budowadomu #finanse
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Zależy od projektu. O ilu metrach myślałeś? Uważaj, żeby nie
Myślałem o powierzchni ok. 85m i z czasem dobudowac garaz jako osobny budynek (badź jakiś blaszak czy tez z płyt warstwowych), miejsce na działce by było z zachowaniem odległości. Zazwyczaj te garaże z projektów są dosyć małe a gdzieś trzeba pomieścić jeszcze graty jak jakies meble ogrodowe zimą, kosiarkę, gril etc.
Ostatnie zdanie twojej odpowiedzi to własnie dylemat z którym się zmagam - czy mi się
Czekanie nie ma większego sensu przy długim okresie kredytowania (będą lepsze i gorsze okresy, a niższe stopy to większa zdolność kredytowa więc i pole do wzrostu cen).
źródło: tabelka
Pobierzwielkie dzięki za konkret odpowiedź ! Faktycznie zakładałem 15 lat idąc za logiką finansowych youtuberów (Iwuć) żeby nie brać długiego okresu kredytowania myśląc, że to nawet przy nadpłacaniu wyjdzie mniej korzystnie niż krótki okres. Jeśli róznica byłaby niewielka to zdecydowanie lepiej dla mojego komfortu psychicznego brać dłuższy okres i nadpłacać i mniej martwic sie że w razie czego nie dam rady.
Dobrze rozumiem, że skoro w obu stornach