Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siemano mirki
W jaki sposób najlepiej jest się zabezpieczyć przed konsekwencjami rozwodu z żonką, zeby nie puscila mnie z torbami ? Jeszcze nie wzięlismy ślubu, ale na intercyze raczej nie ma co liczyć. Mam własnosciowe mieszkanie bez kredytu ( rodzice mają mi niedługo przepisać) i jakies 100k oszczęsdnosci. W czasie małzenstwa jakas swoją cześć dochodu ładować w jakies obligacje, krypto lub moze metale szlachetne ? I też nie chodzi o same rady finansowe, ale moze jakies inne istotne rzeczy, które mógłbym robic w czasie trwania małżenstwa, żebym miał łatwiej podczas rozwodu w razie w. Uprzedzając pytania, to dziewczyna jest w porządku, ale pytam na przyszłość, bo za dużo widziałem r---------h zyciorysów niektórych mężczyzn.

#zwiazki #rozwod #logikaniebieskichpaskow

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: po co wam ślub jak boisz się rozwodu? W sensie żyjcie sobie razem do końca życia, ale po co ślub? Chcesz się w razie rozwodu zabezpieczyć, ale w razie czego spadek to chętnie przytulisz.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: po co wam ślub jak boisz się rozwodu? W sensie żyjcie sobie razem do końca życia, ale po co ślub? Chcesz się w razie rozwodu zabezpieczyć, ale w razie czego spadek to chętnie przytulisz.

@Hmrogrz: co ty p--------z. 55% ludzi się rozwodzić, OP nie posądza swojej dziewczyny że jest c00rwą ale dmucha na zimne by nie obudzić się z ręką w nocniku

Ty jesteś jakimś naiwniakiem skoro
  • Odpowiedz
@user_no_4 w jaki sposób ślub z osobą z którą ma się różne podejście (a właściwie nawet nie wiedząc jakie ma druga strona i nie mając odwagi podjąć na serio tego tematu) do tak kluczowych spraw w małżeństwie jak intercyza jest dobrym pomysłem?
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: ślub z założenia ma trwać całe życie, ja uważam że śluby nie wychodzą i ludzie się rozwodzą więc ślubu nie biorę, a nie kombinuje jak wziąć ślub żeby wziąć łagodny rozwód. Ślub w takiej sytuacji powinno się odradzać, a nie zachęcać do brania ślubu z myślą o. rozwodzie. Jak dla mnie to u OPa jest jakaś presją na ślub.
  • Odpowiedz
a nie kombinuje jak wziąć ślub żeby wziąć łagodny rozwód

@Hmrogrz: skąd założenie że wezmą rozwód, ty jestes jakiś nienormalny?

OP zakłada że związek się uda, ale szuka bezpiecznej furtki jakby różowa nie daj boże coś
  • Odpowiedz
@xentropia: nie jeden mężczyzna żałuję maleństwa, albo przez "podział majątku", albo przez inne atrakcje typu alienacja rodzicielska

Lepiej pytaj koleżanek, dlaczego tak masowo lubią niszczyć mężczyzn.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim intercyza. Normalnie. Zawsze możesz powiedzieć że ślub będzie gdy już zarobisz. A jak chce wcześniej to intercyza. Bądź szczery - chcesz być bogaty przed ślubem i masz nadzieje że ona to uszanuje.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): @nad__czlowiek Dokładnie tak. Kocham ją, świetnie się dogadujemy i mamy podobne plany na przyszłość i rodzinę. Chodzi mi tylko o samo zabezpieczenie. Wujek w wieku 45 lat po rozwodzie zaczynał życie praktycznie od zera i widziałem, ze był zniszczony tym wszystkim. Nie chciałbym być w jego sytuacji i tez podczas samego trwania małżenstwa nie zastanawiać się czy by mi coś nie o------a.

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @xentropia > w jaki sposób ślub z osobą z którą ma się różne podejście (a właściwie nawet nie wiedząc jakie ma druga strona i nie mając odwagi podjąć na serio tego tematu) do tak kluczowych spraw w małżeństwie jak intercyza jest dobrym pomysłem?

W takim sensie, że kobiet, które zgadzają się na intercyzę jest mały %. Mam 28, ogarnięte dziewczyny są już pozajmowane. Nie znajdę innej,
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Hmrogrz > ślub z założenia ma trwać całe życie, ja uważam że śluby nie wychodzą i ludzie się rozwodzą więc ślubu nie biorę, a nie kombinuje jak wziąć ślub żeby wziąć łagodny rozwód. Ślub w takiej sytuacji powinno się odradzać, a nie zachęcać do brania ślubu z myślą o. rozwodzie. Jak dla mnie to u OPa jest jakaś presją na ślub.

Po prostu chciałbym mieć dzieci
  • Odpowiedz
@mirko_anonim po ślubie są trzy majątki: twoj, jej i wspólny. Wszystko co zebrane przed ślubem jest w majatkach: twoj i jej. Po ślubie wszystko co nowo zarobione wpada do wspólnego. No i teraz pilnuj z którego majątku wydajesz pieniądze. Przy rozwodzie dzielicie tylko wspólny. Dziedziczenia i darowizny wpadają do majatkow prywatnych a nie do wspolnego.
  • Odpowiedz