Wpis z mikrobloga

Jeśli masz kompa z prockiem i7 7. generacji, to zdaniem Microsoftu w 2025 powinieneś wywalić go na śmietnik, ponieważ nie obsłuży Windowsa 11, a Windows 10 przestanie być wspierany. Super ekologia, w----------e miliony komputerów.

Mam nadzieję, że dzięki temu wywindują się #linux i Chrome OS a MS w końcu upadnie i sobie głupi ryj rozwali. 2025 to będzie rok linuxa ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#windows #chromebook #komputery
m.....n - Jeśli masz kompa z prockiem i7 7. generacji, to zdaniem Microsoftu w 2025 p...

źródło: google-chromeos-flex-windows-wsparcie

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@meltdown: a c--j M$ w dupę. Nie będą mi mówić jak mam żyć i jakaś p----------e AI nie będzie sterować mi kompem. Skończy się wsparcie to zamiast nowych gierek będę n-------ł w CSa czy inne g---o bo 95% gierek które wychodzi to ściek nie warty żadnych pieniędzy. Hatfu M$
  • Odpowiedz
@meltdown: Mi ostatnio się wyświetliło powiadomienie o zbliżającym się zakończeniu wsparcia dla Win10, a mój laptop nie spełnia wymagań dla Win11. Jeszcze nie wiem, co za rok z tym zrobię, choć przejście na Linuksa też rozważam. Najbardziej mi szkoda oprogramowania (w tym gier), z których korzystam, a nie mają wersji Linuksowych.
I też tego, czy nie będzie problemów z kompatybilnością sprzętów.
  • Odpowiedz
@Anekito: Nie wiem skąd do mnie skierowany komentarz, ale tego wariantu nie próbowałem akurat (sprzedałem laptopa z Core 2 Duo - ThinkPada X200s zanim pojawił się Windows 11). Ale tam nawet Windows 10 działał dość słabo, więc byłoby to średnio używalne. 😉
  • Odpowiedz
Mi pieniędzy na nowy sprzęt nie brakuje ale laptop który posiadam czyli jakaś tam yoga z i7-7700HQ i rtx 1050 oraz nvme oraz IPS oraz aku który trzyma z 4-5 godzin spokojnie do wszystkiego wystarcza i nie zamierzam zmieniać do póki nie padnie. Laptop dobrej klasy to też dziś wydatek od 5 k wzwyż więc to nie są duże pieniądze no ale szkoda byłoby mi odstawić sprzęt na którym wszystko działa bez
  • Odpowiedz
@mp107: byłeś ostatnią osobą z najniższą generacją z W11. Chciałem po prostu przelicytować :D

200s to padaka, tam chyba 1.6 było najwięcej. Ja mam 2.66 i śmiga :D

Ale i tak wolę 7
  • Odpowiedz
@Anekito:

byłeś ostatnią osobą z najniższą generacją z W11. Chciałem po prostu przelicytować :D

Aa, to wybiłeś się na pierwsze miejsce, gratulacje
  • Odpowiedz
No to jest smutne. Wszyscy mówią o ekologii, a w praktyce jest tak ciągle ktoś chce żebym coś wyrzucał do śmieci i kupował od nowa to samo.
  • Odpowiedz
  • 1
@art212 https://support.microsoft.com/pl-pl/topic/co-to-jest-modu%C5%82-tpm-705f241d-025d-4470-80c5-4feeb24fa1ee

Generalnie chodzi o to, że w dobie m.in. masowego szyfrowania danych na smartfonach (na tyle silnego, by bez znajomości hasła albo jakichś obejść w postaci "Pegasusów" nie dało się do nich dostać) komputery pod Windowsem nie pozostały w tym względzie bezpieczeństwa w tyle - stąd powstało wymaganie TPM. Ale że smartfony wymienia się częściej niż komputery, to i czas od pomysłu, potem do wejścia w życie na komputerach jest
  • Odpowiedz
taka polityka, tylko teraz technologia już tak nie zasuwa jak kiedyś. Windowsy od 1.0 (1985) do 95 były wspierane do 2001 roku. 98 i ME do 2006, XP (2001) do 2014, 7 (2009) do 2020, 8.1 (2013) przez 10 lat. Dziesiątka kończy 10 lat w przyszłym roku.

@BurritoHuxley: 7 do stycznia 2023, gdy miało się "dodatkowo płatne" aktualizacje.
  • Odpowiedz