Wpis z mikrobloga

Jak trwoga to na mirko :)

Przymierzam się ostatnio do kupna jakiegoś roweru z zamysłem jakiegoś bike touringu ale też kupna/spróbowania czegoś troszkę innego niż to co obecnie mam (Contend AR 3).

Początkowo mój wzrok szedł w stronę Canyon Grizl jednak skęciłem w stronę Trek Checkpoint z racji dostępności w konkretnym sklepie.
Po wizycie w sklepie i pogadaniu trochę z obsługą, zwrócili oni moją uwagę na Specialized. Zazwyczaj pewnie nie zwrócił bym uwagi ale od urazu nadgarstka jakieś 2 lata temu, na dłuższych trasach niestety potrafi się nadgarstek odezwać a system Future Shock wygląda jak coś co mogło by troszkę pomóc i jak coś co może być fajnym kompromisem pomiędzy pełnym zawieszeniem i sztywną ramą.

Pytanie do ludzi którzy mają więcej wiedzy i doświadczenia, czy warto bawić się w serię Specialized Diverge? Swoje kosztują więc jestem ciekaw czy rzeczywiście są warte swojej ceny i czy nie ma potem z nimi problemów w utrzymaniu. Dwa które zwróciły moją uwagę to:
- https://www.balfesbikes.co.uk/bikes/gravel-adventure-bikes/specialized-diverge-str-expert-gravel-bike-2024-in-black-diamond__41981
- https://www.balfesbikes.co.uk/bikes/gravel-adventure-bikes/specialized-diverge-str-comp-gravel-bike-2024-in-satin-metallic-midnight-shadow__58592

Jeśli nie są one najlepsze to czy mógłby ktoś polecić coś podobnego, najlepiej ze sklepu powyżej (co by mega ułatwiło zakup).

Z góry dziękuję za pomoc :)

#rower #kolarstwo #kiciochpyta
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Morzan zobacz Giant Revolt X. MZ rower z normalnym amortyzatorem bedzie łatwiejszy w późniejszym serwisowaniu. Łożyska sterów itp są standardowe. A jak masz problemy z nadgarstkiem to taki amortyzator może bedzie lepiej działał.
  • Odpowiedz
  • 0
@LaFlecheWallonne: Uu, początkowo patrzyłem na Gianty bo jestem z obecnego zadowolony. Pytanie tylko czy taki normalny amortyzator jest przydatny na taki bikepacking/gravel i pokonywanie dłuższych dystansów?
Ten amortyzator w kierownicy wyglądał jak coś co jest mniej więcej po środku ale jeśli normalny amortyzator też ma sens w takim rowerze to bym pewnie rozszerzył obszar poszukiwań.
  • Odpowiedz
@Morzan byłem niedawno na wyścigu gravelowym i parę osób miało amortyzator. One nie mają dużego skoku, pewnie coś ok 50mm. A na asfalcie zawsze można go zablokować. Ja bym się przejechał na specu i na czymś z normalnym amortyzatorem.
  • Odpowiedz
  • 1
@LaFlecheWallonne: Dzięki, tak pewnie zrobię suma sumarum aby zobaczyć odczucia. Bardziej się zastanawiałem czy jest może jakiś jeden najlepszy wybór ale jeśli nie ma to będę testował ^^
  • Odpowiedz