Wpis z mikrobloga

Mam podejrzenie bezdechu sennego i skierowanie od laryngologa na badanie polisomnografii. Jednak podzwoniłem po szpitalach i najkrótszy czas ocekiwania na takie badanie na NFZ to 2 lata. To już prędzej umrę we śnie niż się doczekam. Dlatego planuję pójść prywatnie.

Czy ktoś robił taki zabieg w #warszawa i mógłby polecić jakąś klinikę/szpital?

Dodatkowe pytanie, czy jeśli zrobię badanie prywanie to będę mógł się ubiegać w NFZ o refundację aparatu CPAP w razie czego?

#bezdechsenny #bezdech #sen #zdrowie #lekarz #medycyna
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vardum: W MML dr. Gerwel jest ogarnięta, przy czym ona jak widzi możliwości zabiegowe to takie preferuje, no i tu decyzja co, jeśli obkurczenie tkanek nosa i gardła laserem to mieścisz się ~6k PLN i wychodzisz tego samego dnia; migdałki to poważniejsza zabawa
  • Odpowiedz
  • 0
@adko: bardzo mocne chrapanie (już od dzieciństwa) pomimo że nie palę/piję nie mam nadwagi, jestem ciągle wyczerpany, ciągle jestem senny, po przebudzeniu suchość w ustach
  • Odpowiedz
  • 0
@zdrajczyciel: laryngolog sprawdzał mój nos i gardło/migdałki i mówił, że chyba w porządku są, jedynie w nosie jedna błona jest lekko przerośnięta, ale nie na tyle żeby aż takie problemy sprawiać.

No ale będę się badał i zobaczę co wyjdzie z tej polisomnografii, dzięki wielkie za polecenie!
  • Odpowiedz