Wpis z mikrobloga

Mam mały problem z rejestracja nowego pojazdu.

Kupiłem pojazd z salonu z transportem, adres na fakturze to adres mojego zamieszkania - dostawy.

Mój adres zameldowania jest inny, natomiast jest to ten sam Powiat, to samo Starostwo, obsługuje obie miejscowości.

Przy rejestracji kobita przywaliła się o adres na fakturze, że jest inny niż zameldowania. I chcę korekty faktury na adres zameldowania. Nie jest to jakiś wielki kłopot natomiast trochę się w-------m że znowu muszę marnować cały dzień, stać w kolejkach.

Czy miał ktoś taką sytuację? Jest to jakoś poparte w przepisach?

#rejestracja #samochody #motoryzacja #prawo #faktury
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HiT92: każde starostwo ma swoją interpretację. Ja miałem sytuację że kupiłem przyczepkę, skserowaliśmy umowę i podpisali. Sprzedawca poszedł wyrejestrować przede mną i okazało się że daty na umowach są inne chociaż to była kopia mojej. I co? Musiałem zmienić na mojej umowie datę..
  • Odpowiedz
@HiT92 @Ravau23 mi się zdarzyło kupić pół auta, wydział komunikacji sprzedającego normalnie łyknął umowę z jednym sprzedającym, a ja musiałem dymać 100km do chłopa, bo zapomniał matki na umowie dopisać i miałem 2 dni na zgłoszenie nabycia.
  • Odpowiedz
@HiT92: mam firmę zarejestrowaną gdzie indziej niż adres zameldowania. Jako, że jest to JDG, to adres rejestracji był tam gdzie mieszkam, a faktura gdzie indziej. Pani przy rejestracji poprosiła mnie o odręczne napisanie oświadczenia o adresie. Załączyłem, 15 minut później wyszedłem z tablicami.
  • Odpowiedz
@mk321 b----l spowodowany pośrednikami i bardzo ograniczoną ilością numerków, chciałem przerejestrować od razu, ale raz jak przyjechałem na otwarcie to siedziałem w kolejce na jakieś 5 godzin (zrezygnowałem po godzinie, bo byłem po nocce i pojechałem prosto tam). Druga sprawa że to było już 4 podejście gdzie w końcu podszedłem do okienka i nawet udałoby mi się przerejestrować od razu gdyby nie to. Teraz zrobili specjalną kolejkę dla pośredników, ale szmaciarze
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@TypowyDaltonista to u mnie rejestracja online działa ale wolne terminy to za około miesiąc.
Poza tym rano 7:25 (starostwo jest czynne 7:30) rozdawane są numerki przez jakiegoś kierownika, ludzie się już od 6 ustawiają. Ja byłem kilka minut przed 7, a wszedłem jakoś po 9.

Także cały dzień w dupę tak czy siak. Trzeba brać wolne i marnować czas. Już dawno powinna być możliwość zrobić to przez internet.
  • Odpowiedz
@HiT92 Miesiąc temu miałem tą samą sytuację. Mimo że nie ma obowiązku meldunku baba przyczepiła się że adres jest inny niż na fakturze. Mimo że jeden adres to zameldowanie stałe a drugi tymczasowe.
Dopisali mi w salonie pesel na fakturze i przeszło.
  • Odpowiedz
@HiT92: I jak to wszystko się skończyło? Musieli Ci zmienić dane w fakturze? Bo nie wiem czy nie zrobiłem tego samego błędu :D Mam inny adres na fakturze niż na meldunku...
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@topol_123 @topol_123 po 1 na pewno wpisz sobie na wniosku adres jak na fakturze, to jest opcja że przejdzie bez niczego.
Jeśli się będą czepiać to u mnie wystarczyła nota korygująca, salon wysłał mi skan, wydrukowałem i z tym wydali dowód bez problemu.
  • Odpowiedz