Aktywne Wpisy

forfiterex +93
#krakow #sct #niszczalski
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu
Ci idioci od SCT z Krakowa naprawdę liczą, że obcokrajowcy przed wjazdem do miasta będą się rejestrować xxxD większego odklejenia niż krakusowskich urzedasow to nie widziałem w życiu
Jeśli Twój pojazd jest zarejestrowany za granicą, nawet jeśli spełnia wszystkie wymagane normy, musisz samodzielnie zgłosić go do systemu SCT. Podczas zgłaszania będziesz musiał przedstawić kopię dowodu rejestracyjnego pojazdu, podać markę, model i rok produkcji

zlimer +187
Nigdy nie miałem potrzeby, żeby wrzucać tutaj zdjęcia mojego kota. Jednak chłop 30 lvl a ryczy jak p------y
Wczoraj zdecydowałem się na uśpienie mojej 17-letniej Lary. Była ze mną, odkąd skończyłem 13 lat, była dzikim kotem z ulicy, nie oswojonym. Była ze mną na każdym moim zakręcie życiowym a trochę ich już było. Mimo, że ich nie rozumiała to jej mruczenia na moich kolanach zawsze dawało mi chociaż trochę ukojenia. Niby to tylko
Wczoraj zdecydowałem się na uśpienie mojej 17-letniej Lary. Była ze mną, odkąd skończyłem 13 lat, była dzikim kotem z ulicy, nie oswojonym. Była ze mną na każdym moim zakręcie życiowym a trochę ich już było. Mimo, że ich nie rozumiała to jej mruczenia na moich kolanach zawsze dawało mi chociaż trochę ukojenia. Niby to tylko
źródło: IMG_20221101_205433
Pobierz

mam taką funkcję w bashu:
function cut() {file=$1
part=$2
offset=$part*48
filename=$(basename ${file})
echo "Cutting part $part from $file"
convert "$file[48x48+$offset+0]" "test$part.png"
}
problem polega na tym, że $offset ewaluuje do stringa "3*48" np, zamiast przemnożyć wartość part * 48 i zwrócić wynik
co zrobić żeby to potraktowało jako liczby i wyliczyło wynik działania?
W przypadku obliczenia wartości offset jako wyniku mnożenia part * 48, możesz użyć następującej składni w funkcji:
bash@fishol: Sprawić, żeby bash potraktował wartość wpisaną w offset jako działanie arytmetyczne:
offset=$((part*48))
@miszczu90: nie chcę być złośliwy, ale jak nie znasz się na bashu to spróbuj chociaż nie wprowadzać w błąd bo twój koment zajebiście oddala OPa od rozwiązania problemu xD
@fishol ogólnie w necie masz sporo manuali do basha jak się robi specjalne operacje na zmiannych bez zewnętrznych
@Kryspin013 wiem że na necie tego jest, ale otworzyłem jakiś pierwszy z brzegu i nie zadziałał to stwierdziłem a co tam, napisze na wypoku zamiast sie przekopywać, a nóż jakiś dobry mireczek co ogarnia przeczyta i szybko naprowadzi, no i się nie pomyliłem :)
Jak się uczysz to: Piszesz sam -> sprawdzasz czy działa (nie działa) -> poprawiasz -> sprawdzasz czy działa (nie działa) -> pytasz chat gpt (może działa).
Nie ma programowania bez tego teraz. Ale na początku korzystaj tylko do sprawdzania rozwiązań/porad a nie do generowania bo i tak musisz rozumieć co on p------i i go poprawiać.
@fishol: tzn rzuciłem ci to jako ciekawostkę bo w bashu masz dosyć nieintuicyjne tablice, podmiany stringów i inne cuda które są dosyć wygodne i warto,
@Piotrekp666: XD
@Piotrekp666: Chyba jak programujesz hobbystycznie u siebie w domu. A w sumie i tam nie jest potrzebny. XD
Jak ktoś nie umie programować i dopiero się uczy to może tak, ale też ostrożnie z tym bo chat generuje często bardzo zły kod i nauczysz się złych praktyk.
Jestem właśnie na spędzie wszystkich programistów z firmy. Serio - nikt obecnie nie używa już tych chatów w pracy, a rozmawiałem z wieloma osobami. Nie ma też ani jednej dyskusji poświęconej użyciu AI w