Wpis z mikrobloga

120 + 1 = 121

Tytuł: Chłopki. Opowieść o naszych babkach
Autor: Joanna Kuciel-Frydryszak
Gatunek: reportaż
Ocena: ★★★★★★★★★
ISBN: 9788367674874
Wydawnictwo: Marginesy
Forma książki: audiobook
To jest najlepszy reportaż jaki miałam okazję przeczytać. Rzetelna praca dziennikarska podchodząca do tematu z każdej możliwej strony, a przede wszystkim obiektywna. Opisane sytuacje, problemy i rzeczywistość tamtych lat i tamtego środowiska dla mnie, jako kobiety urodzonej u schyłku XX wieku w dużym mieście są niepojęte. Sama byłam od dziecka uczona ciężkiej pracy, wywodzę się również z ubogiej rodziny ale to w żaden sposób nie umywa się do warunków panujących na wsi w latach opisanych w książce. Dlatego ta książka była dla mnie smutna i depresyjna. Pomimo tego, że głównym motywem jest życie kobiet na wsi to książka o samych kobietach nie jest. Można z niej również dowiedzieć się trochę o życiu mężczyzn oraz o tym jak system i na nich negatywnie wpływał i jak społeczne konwenanse osadzały ich i kobiety w rolach z których ciężko było wyjść. Książka również dużo mówi o dyskryminacji chłopów, o traktowaniu ich jako obywateli klasy B oraz niechęci mieszczaństwa.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #ksiazki #reportazbookmeter
Owieczka997 - 120 + 1 = 121

Tytuł: Chłopki. Opowieść o naszych babkach
Autor: Joanna...

źródło: 1090080-352x500

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Owieczka997: bo jest tendencyjna, skupia się na sytuacji 1,5 zaboru. I jedyne kogo może szokować, to osoby, które znajomość wsi opierają o to, że spędzały tam co najwyżej krótkie wakacje albo nawet nie tyle.
Odczarowuje romantyzowanie wsi tylko tym, którzy jej nie znają
  • Odpowiedz
  • 1
@moll: W swoim życiu nie miałam zbyt wiele możliwości poznania wsi (chyba, że takiej śląskiej, blisko dużego miasta, a to zupełnie coś innego) więc w moim przypadku książka ta poszerzyła horyzonty i pozwoliła się dowiedzieć wielu rzeczy. To też nie jest tak, że miałam w głowie jakąś idylliczną wizję wsi, bardziej brakowało poukładania wszystkiego i poznania większej ilości faktów co pozwoliło mi zdobyć jakiś szerszy obraz, a nie tylko taki
  • Odpowiedz
@Owieczka997: czyli trafiłam ;) w sumie jak rozmawiam o tej książce to osoby takie jak Ty się zachwycają, a takie jak ja uznają za przeciętną.
Autorka odwaliła kawał roboty, ale jest to tendencyjne
  • Odpowiedz
@moll: mam takie samo zdanie. w dodatku czytałam niedawno, naładowana całym tym wariactwem wokół Chłopek i to kolejna moja nauczka, żeby nie ekscytować się jakimś bestsellerem, bo tym większe moje rozczarowanie. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza: ja w trakcie wariactwa dostałam, bo wspomniałam mojemu i kupił mi razem z tą o służących na mikołajki. Także po pierwszym rozczarowaniu zmęczę obie, bo jak już mam to głupio byłoby nie przeczytać. Za to z załapaniem dystansu da się, bo nie jest to napisane fatalnie
  • Odpowiedz
@Wredna_pomarancza: @moll:
Wiele recenzji miało rację że lektura tej książki mnie zszokuje - szokuje mnie bowiem to, że kogokolwiek coś w tej książce zszokowało. Tym bardziej na taką skalę że wszyscy o tej książce mówią.
Myślałam, że to jak wyglądało życie 100 lat temu na wsi to przecież wiedza oczywista i powszechna - wszyscy mamy przecież matki, babki i dziadków, wszyscy chodziliśmy też do szkoły i czytaliśmy polską
  • Odpowiedz