Wpis z mikrobloga

najwięcej otwiera mordę bananada bogata przez rodziców

@Linnior88: a ja dostałem na starcie nic. I dalej twierdze że jakbym miał zamienić się na mózgi z debilem i dostać 3 mieszkania to zostałbym przy swoim.
  • Odpowiedz
@Marvel7: oczywiście sama znam inżyniera budownictwa który robi za 7 k na rękę , na tirze czy koparce sobie tyle zarobisz
Mieszka u rodziców , niektórym to się klepka odkleja bo rodzice na start dużo dali i praktycznie już każda następna wypłata to odkładanie w oszczędności a nie walka o przetrwanie
  • Odpowiedz
@Linnior88: Na tirach teraz to luźno 10k na rękę. A jak po liceum bez matury szeregowy z dodatkami za mieszkanie 7k na rękę więc jak nie ma się znajomości to bez sensu iść na studia. Oczywiście jak ktoś da sobie radę na medycynie itp. to dalej warto.
  • Odpowiedz
@thorgoth: a wiesz że bogactwo nie zależy od inteligencji ? Bodajże najinteligentniejszy facet świata robi na ochronie i cierpi na straszą depresję bo zbyt wysoka inteligencja to też kalectwo , które prowadzi do samozagłady
Znam za to chłopaka który w szkole uczył się mega źle , ledwo czytał a został rolnikiem na przemysłowa skalę obsiewa ogromne hektary ziemi i śpi na kasie
Nie myl inteligencji ze zdolnością zarabiania , można
  • Odpowiedz
bzdura.

Jak masz zero na starcie od rodziców i 100% w głowie to masz szansę skończyć jako ktoś.

A jak masz 100% od rodziców i kompletne zero w głowie to po ich śmierci i tak skończysz jako zero.

Ergo proporcje nie są nawet 50 na 50

@thorgoth: Głupszej rzeczy w swoim 30 letnim życiu nie słyszałem.
  • Odpowiedz
@Linnior88: inteligencja to jedna ze składowych szeroko rozumianej zaradności. Nie wiem czy to jest mierzalne tak do końca kto jest najbardziej inteligentny, tym bardziej że to jest płynne więc w tego najinteligentniejszego ochroniarza trochę wątpie.

Anyway, lepiej mieć w głowie niż w księdze wieczystej.
Wiesz co się dzieje gdy wygrana w lotto trafi do osoby niezaradnej życiowo? W ciągu średnio 4 lat znów ma zero na koncie - w Polsce.
  • Odpowiedz
Jak masz zero na starcie od rodziców i 100% w głowie to masz szansę skończyć jako ktoś.

A jak masz 100% od rodziców i kompletne zero w głowie to po ich śmierci i tak skończysz jako zero.

Ergo proporcje nie są nawet 50 na 50

@thorgoth: absolutnie nie masz racji. Ludzie z bogatszych rodzin radzą sobie lepiej niż ci z biedniejszych. Oczywiście zdarzają się przypadki czarnych owiec że raz na
  • Odpowiedz
Znam za to chłopaka który w szkole uczył się mega źle , ledwo czytał a został rolnikiem na przemysłowa skalę obsiewa ogromne hektary ziemi i śpi na kasie

@Linnior88: Ja p------ę xD Hektar ziemi wg GUS to dzisiaj 65k PLN, nie da się zostać rolnikiem bez ogromnego kapitału lub dziedziczenia. Powiedz nam coś więcej o tym jak kolega je zdobył ( ͡° ͜ʖ ͡°)

8ha na
  • Odpowiedz
absolutnie nie masz racji. Ludzie z bogatszych rodzin radzą sobie lepiej niż ci z biedniejszych.

@zeszyt-w-kratke: ale nie dzięki pieniądzom per se tylko dzięki wzorcom kulturowym.

Gdybyś zrobił zamiane, temu dzieciakowi z lepszymi wzorcami zabrał wszystko i dał kretynowi z biedy i patologii to max po paru latach obaj wróciliby na swoje miejsca.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Chyba generalnie jest taka zależność nawet, ze osoby urodzone w bogatszych domach są bardziej zaradne i maja zbudowane nawyki. Właśnie jest tak, ze im z biedniejszego domu jesteś, to tym większa szansa na to, ze nie bedzidsz miał wiedzy itp
  • Odpowiedz
Chyba generalnie jest taka zależność nawet, ze osoby urodzone w bogatszych domach są bardziej zaradne i maja zbudowane nawyki. Właśnie jest tak, ze im z biedniejszego domu jesteś, to tym większa szansa na to, ze nie bedzidsz miał wiedzy itp

@ProudHeaven: o toto.

Tu nie chodzi o żadne pieniądze czy żadne mieszkania tylko o coś niematerialnego.
Bill Gates gdyby jego rodzice zmarli gdy miał 21 lat i ich majątek by
  • Odpowiedz