Aktywne Wpisy
VaizardOmbre +23
Pierwszy raz od 2.5 roku zaczęło mi zależeć na relacji z nowo poznaną dziewczyną.
Po 4, w moim mniemaniu, udanych spotkaniach, prawie tygodniu ghostingu od ostatniej mojej wiadomości, odezwała się i…
#tinder #podrywajzwykopem
Po 4, w moim mniemaniu, udanych spotkaniach, prawie tygodniu ghostingu od ostatniej mojej wiadomości, odezwała się i…
#tinder #podrywajzwykopem
mickpl +598
Dziennikarz TVN24 zadał Glapie przydługie pytanie że kredyty som no drogie i co możemy z tym zrobić, jak zwiększyć dostępność.
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Taka sytuacja: ciotka chce przepisać mi dom który wcześniej zapisała w testamencie kuzynowi (xD)
Dom jest wyremontowany. Pieniądze na remont ciotka pożyczyła od kuzyna który dom miał dostać.
Warunkiem przejęcia nieruchomości jest spłata tej pożyczki na którą kuzyn się zgodził, ale martwię się ze po śmierci cioci moze robić problemy. Czy można się przed tym jakoś zabezpieczyć? Rodzinę też mamy spora i potencjalnych spadkobierców jest wielu..
Pakować się w to? Mógłbym mieć fajny dom za ułamek wartości :/
#prawo #nieruchomosci #pytaniedoeskperta #pytanie #spadek
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Bo rozumiem że "przepisać" znaczy za życia, a nie w testamencie?
Hasło brzmi zachowek
I dodatkowo jak kuzyn jak nie jest jej synem, a ma inne pokrewieństwo nie będzie miał nawet prawa do zachowku.
Aaa to ty jesteś tym geniuszem od Szkocji należącej do Anglii XD
To nie mam pytan
Tak zapłaci podatek, ale spadkobiercy ciotki nie będą mieli nic do domu, który wcześniej przepisze na autora.
Jeszcze jedno "specjalisto", zapłaci podatek za darowiznę, i ma cały dom. A teraz uważaj.... jakby mu ciotka to zapisała w testamencie to nie dość, że zachowek to też musiałby zapłacić
A teraz udzielę Ci porady za którą prawnik z top kancy skasowałby jak za zboże.
Ciotka może jest cwaniurą i chce Cie wydymać. Dlatego zaproponuj jej skorzystanie z instytucji dożywocia. Dom dostaniesz na 100%
https://zachowek.biz.pl/darowizna-a-zachowek/
O ile spadkodawca w akcie darowizny nie postanowił inaczej – darowiznę zalicza się na schedę spadkową.
Jeśli wartość darowizny przekracza schedę spadkową – spadkobierca taki nie jest zobowiązany do spłaty pozostałych spadkobierców- jego osobę pomija się przy dziale.
Jeśli spadkodawca zwolnił spadkobiercę z zaliczenia darowizny na rzecz
@mexxl: tak, wszystkie darowizny zrobione dla osob spoza grona spadkobiercow nie sa wliczane do zachowku tylko wtedy, gdy od darowania do smierci darczyncy minelo 10 lat.
Takze zalezy jak dlugo ciotka pozyje, bo jak mniej niz 10 lat, to tak rodzinie nalezy sie zachowek i kropka
@milfhunter69: oile ciotka nie zapisze w dozywociu, ze musisz z nia mieszkac i dostarczac ubranie i wyzywienie, wtedy w kazdym dowolnym momencie, gdy cos jej sie nie spodoba, to moze cie podac do sadu o zalegle swiadczenia. Szach i mat :)