Aktywne Wpisy
gymw8nhnzd +121
Nie mam juz pojęcia co robić... pisałem ostatnio o kłótniach z różowym (głównym motywem była adopcja psa, którego nie chce) i za waszymi poradami dałem ultimatum, albo ja albo pies... Nigdy nie widziałem jej takiej rozjuszonej, krzyki płacz wręcz histeria, próbowałem ja uspokoić ale nie dało rady, jak zaczęła się juz na mnie rzucać z rękoma to próbowałem ja przytrzymać za ręce, ale się wyrwała i w końcu rzuciła mnie
źródło: pobicie
Pobierz
WielkiNos +104
Dobra wiadomość. Kuchnia Polska zajęła 11 miejsce w światowym rankingu najlepszych kuchni świata.
#kuchnia #jedzenie #swiat #ciekawostki #konkurs
#kuchnia #jedzenie #swiat #ciekawostki #konkurs
źródło: temp_file6665988328482850867
Pobierz

źródło: Screenshot_20240227_081110_X
Pobierz@zeszyt-w-kratke: Statystyki obejmują ludzi składających wnioski w grudniu 2023, czyli w momencie gdy ludzie w panice kupowali co się da przed zakończeniem bk2%.
To akurat prawda - przelaliśmy deweloperom z naszych podatków kilka miliardów.
Mam Ci screen z decyzji z zamazanymi danymi wyslac czy czego ty oczekujesz? XD
Buduje się i jest w pyte. Troche mnie wykonawcy w-------a, ale naprawde nie jest jakos zle ze znalezieniem ekip. Materialy jedynie drogie, ale byly drozsze.
@jacos911: śmiechu warte, chłop co nie odróżnia liczby kredytów od wartości
@systemluster: Bankom, a nie deweloperom xD Kto ma rekordowe zyski jakich nigdy nie było?
@Bubbo: Bankom daliśmy kredyty o bardzo pomniejszonym ryzyku w momencie podwyższonych stóp procentowych. Rekordowe zyski banków są również z podwyższonego oprocentowania kredytów sprzed beki. Deweloperzy wykręcili za to najwyższą w historii marżę.
Banki mogą wygrać jeszcze bardziej niż dotychczas, bo wrzucenie takiej ilości kasy na rynek może spowolnić spadek inflacji i spowolnić spadek stóp procentowych. Dopłaty będą więc większe przez dłuższy czas, więc profit. Ludzie na zmiennym też będą
@systemluster: Ale wy cały czas mówicie o marży brutto w której zawiera się finansowanie projektu. A skoro stopy procentowe urosły i wzrósł koszt kredytu to ta marża też musi urosnąć, by w ogóle opłacało się budować. Jeżeli marża będzie 20%, to równie dobrze deweloper mógł kupić sobie obligacje 7% i też mieć 21% po 3 latach bez żadnego ryzyka xD
źródło: GG8rVCqaUAAsCVs
Pobierz