Aktywne Wpisy
Bobby_Peru +367
#wroclaw #anonimowemirkowyznania #pytanie #zalesie
Szukam jakiegokolwiek ludzkiego miejsca do spania/pomieszkania, z jakimkolwiek sanitariatem. Za udostępnienie takowego, mogę pracować, od ręki, od jutra.
Zasadniczo nic nie umiem.
Ostatnie naście lat (minus ostatnie 2) prowadziłem swój własny sklep dla pasjonatów, za swoje własne piniendze. Zatrudniałem ludzi. Zarabiałem, było mnie stać. Wcześniej pracowałem w poważnych firmach.
Umiem rozmawiać z ludźmi, nie tylko jako "handlarzyna". Umiem "ogarniać tematy", umiem się dowiedzieć, umiem sobie radzić, umiem rozwiązywać problemy, umiem spiąć dupę...
Szukam jakiegokolwiek ludzkiego miejsca do spania/pomieszkania, z jakimkolwiek sanitariatem. Za udostępnienie takowego, mogę pracować, od ręki, od jutra.
Zasadniczo nic nie umiem.
Ostatnie naście lat (minus ostatnie 2) prowadziłem swój własny sklep dla pasjonatów, za swoje własne piniendze. Zatrudniałem ludzi. Zarabiałem, było mnie stać. Wcześniej pracowałem w poważnych firmach.
Umiem rozmawiać z ludźmi, nie tylko jako "handlarzyna". Umiem "ogarniać tematy", umiem się dowiedzieć, umiem sobie radzić, umiem rozwiązywać problemy, umiem spiąć dupę...
Lewusx +28
7 tydzień redukcji dobiega końca. :)
112,5kg dziś.
Nabity jak autobus do lichenia, tak się właśnie czuję.
#mirkokoksy
#silownia
112,5kg dziś.
Nabity jak autobus do lichenia, tak się właśnie czuję.
#mirkokoksy
#silownia
Moje małe podsumowanie 5 lat na #gielda i prawie 5 na swoim #nieruchomosci
Mniej więcej przeciętny obracany kapitał w tym okresie:
2019: 50k (kupno mieszkania pod koniec roku, grudzień, 300k pętli, wywalenie się z gotówki niemal do zera),
2020: 80k,
2021: 160k,
2022: 230k,
2023: 350k.
W międzyczasie nadpłacanie kredytu, zamknięty w 4 lata. Lwia część pokryta w 1,5 roku, a dalsze 2 lata 100 koła jako kredyt "giełdowy",
Wygrana na 'wakacjach' (a nie popieram idei) i chorym poziomie #stopyprocentowe
Dają to bierz. ¯\(ツ)/¯
Rynkowa wartość mieszkania od zakupu: +180k.
Daniny pozostawione w banku za hipotekę: 17k. (odsetki plus prowizja).
Odsetki brutto z dywidend i kuponów: 53k.
Zysk brutto na obrocie papierami: 220k.
Poziom ryzyka: minimalny (niemal same spółki dywidendowe, WIG20/mWIG40, US100).
Największa wtopa: Interaolt (9,5k papa, wojenka, ale wczesniejsze plusy i dywidenda zmniejszają to do 5k).
Największe wygrane? Kupony z Kruka, dywidendy PZU, GPW, Orlen, a akcje to PZU, Asbis, Tauron, PGE.
Tylko longi. Za szorta można u mnie zebrać lepę.
Belka: no jest wysoko, jest kurde wysoko. Minus 50k.
Ilość kliknięć i akcji: 31 stron PDF Santander (od czerwca 2019), 6 stron XTB (od listopada 2020).
Poświęcony czas: kilkanaście godzin. Niemal automat.
Jazda na wiedzy wyniesionej z domu (planszówka "Giełda" ( ͡º ͜ʖ͡º)), SIGG'ów i Grahamie, żelazne zasady "10% rocznie jest spoko, nie dotykaj tulipanów, bo Cię zmiotą z planszy".
Rozliczanie PITów: z godzinka.
Przyszłość? Kilka/kilkanaście dobrych pensji "15k" rocznie jako aktywna poduszka z dywidend i kuponów (w tym roku szacuję 40k z tego tytułu).
Daleka przyszłość? Wolność "nie muszę pracować" w okolicy czterdziechy, a dzieciom zostawić (parka here) coś więcej niż paczka gwoździ. Tak, żeby dzieciaki pojechały do banku po moim zgonie i "miały zonka".
Od strony finansowej wszystko z Żoną samodzielnie. Od zera do bohatera. Rodzice dali nam 15k na wesele. Uczciwie.
Założenie konta maklerskiego z Żoną zaraz po ślubie jako jedna z pierwszych, wspólnych decyzji.
Pieniądze z kopert -> konto maklerskie.
Pytania w biurze maklerskim (kwestionariusz): 100% poprawnie.
Wnioski:
Warto było.
Warto oszczędzać.
Nie zmarnowałem.
Oby wszyscy w Polsce tak mieli.
Ta klasa średnia właściwa rodzi się w bólach. Ale zaczyna kiełkować.
Do następnego roku przyjaciele!
#finanseosobiste #finanse i #inwestowaniezzasadami i #chwalesie
@naczelnik_illort: graty. Czy napewno akcje to ryzyko minimalne? Jeśli tak, to jak nazwiesz ryzyko inwestycji w obligi korpo? A krajowe?
Także powodzonka, 45-50r.ż. będzie optymalny
daj znać jak będzie tyle w rok
@naczelnik_illort: faktycznie brak ryzyka xdddddd
Gratuluje, szczególnie konsekwencji i wytrwałości, z mentalnością biedaka łatwo przejeść pierwsze większe zarobki choćby odbijając jakieś kompleksy autem czy drogimi wakacjami. Szczerze brawo.