Wpis z mikrobloga

Najbardziej bawi mnie propaganda, że hehe nie trzeba posiadać, wchodizmy w erę współdzielenia i subskrypcji, a tak w ogóle pracuj na b2b mordo, emerytur z ZUSU i tak nie będzie, ziom, zainwestujesz sobie te kasę i będziesz mieć dochód pasywny

A potem okazuje się, że ktoś przepracuje całe życie za równowartość 10k na fakturę, dostanie najnizsza emeryturę, przez całe życie gówno odłoży, nie będzie mieć mieszkania i skończy biedując w jakiejś melinie xD

Globalistyczna propaganda wpaja ludziom, że mają tylko tyrać i podporządkowywać korporacjom i najbogatszej warstwie w społeczeństwie. Nowoczesny feudalizm.

#pracbaza #pieniadze #bekazpodludzi #nieruchomosci
  • 39
@Kopyto96: xd, myślisz że to co odłożysz ze składek to leży tam w zusie? Tym co odłożysz to spłacasz emeryture obecnych emerytów a nie odkładasz na swoje konto. Ty płacisz składki i to jest zobowiązanie jakie ma wobec ciebie ZUS a nie że ta kasa tam leży. Może to spłacić albo nie. I nic mu nie zrobisz. Za 30lat czegoś takiego jak emerytura nie będzie i jeżeli sobie sam nie odłożysz/dzieci
nie trzeba posiadać, wchodizmy w erę współdzielenia i subskrypcji

@Kopyto96: nawet tutaj się z tym spotkałem i wielu Mirków zapewniało mnie że tak jest lepiej, bo mogą z mieszkania się wyprowadzić kiedyś chcą, są wolni, itp ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Kopyto96: Jedyne dla kogo to ma sens to grupy uprzywilejowane co przechodza na emeryturę w wieku 40-45 lat albo kobiety. Dla mężczyzny, szczególnie młodego gdzie obecne trendy demograficzne jasno pokazują że ten system zawali się w nie tak dalekiej przyszłości to po prostu frajerstwo.

Kilka razy robiłem wyliczenia co do prognozowanej emerytury dla mężczyzn (1/4 ostatniej wypłaty a realistycznie może być mniej) i szczególnie gdy się lepiej zarabia to nie dostajemy