Jeżeli chodzi o mnie a jestem z branży elektrycznej to wybór pomiędzy swappem a superchargerami nawet zakładając że czasochłonność jest identyczna (a nie jest) jest prosta: - mając auto z możliwością wymiany baterii mogę i ładować auto superchargerem i wymienić baterię - za baterię płacisz w ratach i nie jest ona Twoją własnością, co imho jest plusem, bo bateria to znaczący koszt i jej uszkodzenie oznacza w praktyce złomowanie typowego auta EV, wymiana jej nie jest opłacalna - przedłuża życie auta oraz stymuluje rynek wtórny, aktualnie mało kto jest zainteresowany używanymi autami EV, ze względu na ryzyko zakupu "dojechanej" baterii - ładowanie dużymi prądami jednak WPŁYWA negatywnie na żywotność baterii - stacje wymiany baterii mogą robić i już robią jako regionalne banki energii, stabilizujac grid i nawet zarabiajac na tym kasę, a nie mamy żadnego sensownego rozwiązania gdzie przechować energię wyprodukowaną przez np. PV w ciągu dnia
Jak powiedział, tak zrobił. Tusk, to najwybitniejszy polityk tysiąclecia. Nie zapraszam do dyskusji. 90 procent wykopu w pełni się z tym zgadza (ง͠°͟ل͜͡°)ง Niech żyja silna, wielka i bezpieczna polska! (╭☞σ͜ʖσ)╭☞
https://www.businessinsider.com/ev-battery-swapping-china-rescue-us-revolution-2024-2?r=US&IR=T
Jeżeli chodzi o mnie a jestem z branży elektrycznej to wybór pomiędzy swappem a superchargerami nawet zakładając że czasochłonność jest identyczna (a nie jest) jest prosta:
- mając auto z możliwością wymiany baterii mogę i ładować auto superchargerem i wymienić baterię
- za baterię płacisz w ratach i nie jest ona Twoją własnością, co imho jest plusem, bo bateria to znaczący koszt i jej uszkodzenie oznacza w praktyce złomowanie typowego auta EV, wymiana jej nie jest opłacalna
- przedłuża życie auta oraz stymuluje rynek wtórny, aktualnie mało kto jest zainteresowany używanymi autami EV, ze względu na ryzyko zakupu "dojechanej" baterii
- ładowanie dużymi prądami jednak WPŁYWA negatywnie na żywotność baterii
- stacje wymiany baterii mogą robić i już robią jako regionalne banki energii, stabilizujac grid i nawet zarabiajac na tym kasę, a nie mamy żadnego sensownego rozwiązania gdzie przechować energię wyprodukowaną przez np. PV w ciągu dnia