Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak jest teraz z szukaniem pracy w #testowanieoprogramowania?
Skończył mi się projekt w obecnej kontraktowni, i zaczynam szukać czegoś nowego.
Wysłałem ponad 30CV na testowanie manualne, (mam 7+ lat expa) jednak odzew jest praktycznie żaden.
Czy to już ten czas w #it że jak ktoś się odezwie że daje minimalną to powinienem się cieszyć że w ogóle praca jest?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Testowanie manualne to obecnie dość "śliski" temat. Ofert dla manuali, wśród wszystkich oferta dla QA jest może 5% a i tak często mile widziana jest umiejętność automatyzacji. Za to wchodzący na rynek testerzy z ostatnich 4 lat, to głównie testerzy manualni. Ofert mało, konkurencja duża. Widzę też zmianę nastawienia u klientów, od dwóch lat, nie było klienta, który chciałby w zespole testerów manualnych, wszyscy chcieli autmaty. Gdzie podobno jeszcze
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ciężko, bez automatów to lipa, a nawet jeśli masz jakieś pojecie to i tak znajdzie sie ktoś z większym doświadczeniem. Tym bardziej, że na większość stanowisk jest conajmniej po 100 aplikacji, a w niektorych przypadkach nawet kilkaset.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najgorsze jest to, że nawet kontraktornie mają aktualnie mało zapytań o QA.

że daje minimalną to powinienem się cieszyć że w ogóle praca jest?

Nigdy! Nie możemy sobie sami tego zrobić.

na testowanie manualne, (mam 7+ lat expa)

Zobacz jak się rynek zmienia. Przykładowo, kilka lat temu cert ISTQB miał dużo mniejsze znaczenie niż faktyczne doświadczenie. Dziś możesz mieć ISTQB, 7 lat expa w manual i to przestaje mieć
  • Odpowiedz