Aktywne Wpisy
arkadi2020 +386
SzubiDubiDu +107
Widoczność na 200-300m ale oczywiście złamas musi jechać na zapalonych przeciwmgiełkach.
Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze
EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju
#polskiedrogi
Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze
EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju
#polskiedrogi
Wczoraj wieczorem @nad__czlowiek dodał to: https://wykop.pl/wpis/74813941/programowanie-programista15k-programista25k-pracai
Przejdźmy więc do sprawdzenia, jakich manipulacji dokonał @ mickpl tagów #programowanie i #pracait
Oho, zaczynamy od manipulacji, że wszyscy tak myślą.
tego, że z kwartału na kwartał zwolnień jest mniej i w Q1 2023 zwolnionych został prawie 170 tysięcy, z czego 90k w samym styczniu (źródło: https://layoffs.fyi/) to już nie wspominamy, bo to niewygodne, prawda, nadczłowieczku? Bo wtedy post nie wyglądałby tak groźnie.
Wiadomo, jeden niecały miesiąc ekstrapolowany na cały rok to świetna prognoza.
Zrobię więc to samo. Szykujcie się na bardzo zimny rok, w styczniu było sporo dni z temperatura poniżej 0, więc będzie tak przez cały rok!
Nie, nie tylko programistów i nie tylko z USA.
Znowu, ładna manipulacja. Bo wspominamy liczby bezwzględne, ale już bez odniesienia się do innych liczb. A może by tak porównać liczbę zwolnień z liczbą zatrudnień?
Fakty są takie, że w 2023 liczba miejsc pracy w IT wzrosła. Wprawdzie o minimalną liczbę 700 etatów (źródło: link, co jest liczbą pomijalną, ale te liczby zwolnień nie wyglądają już tak śmiertelnie źle, prawda?
Powtarzam, cały rok będzie bardzo zimny, bo w styczniu był mróz.
Mamy to, nasz troll musiał wyjąć z czterech liter to, czym spamuje od dawna, EjAj.
A jakie są fakty? Firmy zwalniają, bo lata 2020-2022 to był jedna wielka bańka. Ludzi zatrudniało się po to, żeby zatrudnić, a nie bo byli potrzebni. Wszystko dlatego, że przez covid niektórzy pomyśleli, że skoro wtedy wszystko było zdalnie, to i zostanie tak na zawsze. A wiadomo, kto nie jest pierwszy, ten przegrywa. No i z tego powodu firmy rzuciły się do zatrudniania. Kolejny powód to prawie zerowe stopy procentowe, pieniądz był w zasadzie darmowy.
A teraz? Stopy poszły mocno w górę, inflacja też, firmy i ekonomiści spodziewają się recesji. Pieniądz nie jest już darmowy i trzeba płacić za niego wysokie odsetki, więc zatrudniać na zapas już nie trzeba. A i mają już zapchane ławki, więc najpierw trzeba je "opróżnić".
A w 2020 będziemy mieć latające samochody, w końcu mówiono tak w latach 80.
Kolejna manipulacja, twierdzenie, że każdy robi to samo.
Nie chce mi się nawet tej bzdury komentować.
Każda byku.
Powiedziałbym nawet, że 101%.
XD
Nie mam ADHD, autyzmu, aspergera, mam znajomych i rodzinę. Dostałem ostatnio pracę z kilkudziesięcioprocentową podwyżką, bez wkuwania algorytmów i teorii. I co terassss? Gdzie ten twój "każdy"?
I znowu, to napędzanie lęków. Tylko co, już nie każdy się boi, tylko masa? To jak to w końcu?
#programowanie #programista15k #programista25k #pracait #praca #pracbaza
Masz rację, straciłem na to z 10-15 minut, ale uznałem, że raz na jakiś czas warto i jak zazwyczaj go ignoruję, to jednak ten konkretny jego post zrobił się stosunkowo popularny, że nie mogę się nie odnieść.
@Sz23_: wiesz, ja nie twierdzę, że w IT nie ma kryzysu i jest eldorado.
@zmarnowany_czas: trochę taka mała nerwica natręctw chyba jednak jest ;) skoro musiałeś odpisać na trolla ;) i go ciągle obserwujesz ;)
@BreathDeath: nie wiem, gdzie ma tę rację, ale na pewno nie w tym, że firmy zwalniają i wstrzymują zatrudnienie przez AI. Bo to bzdura.
@zmarnowany_czas: ale wiesz że gdyby nie ty to nie wiedziałbym że on w ogóle coś napisał.
Stara prawda mówi: nie karm trolla. ;)
Co do reszty posta się zgodzę i dodałbym jeszcze 40k studentów informatyki rocznie wchodzących w pipelinie, plus pokrewne jak AiR, EiT, mechatronika (po tych kierunkach to w zasadzie tylko przebranżowienie do
Komentarz usunięty przez autora Wpisu
20-letnia lustrzanka z dobrym szkłem w odpowiednich rękach nadal kładzie jakością obrazka każdy smartfon, choćby miał i 200 MP. Co do stabilizacji obrazu i przybliżania też się @nad__czlowiek myli - w okolicach 2005