Wpis z mikrobloga

Widoczność na 200-300m ale oczywiście złamas musi jechać na zapalonych przeciwmgiełkach.

Przypominam: 50m to połowa odległości między słupkami kilometrowymi przy drodze

EDIT DLA WSZYSTKICH ZJEBÓW CO MÓWIĄ JAK OŚLEPIA TO IDŹ DO OKULISTY: masz przed sobą wielką czerwoną żarówę, która świeci mocniej niż autobus z naprzeciwka. Oczywiście, że to męczy oczy. Jak chcesz sprawdzić to popatrz se w lampkę przez 5 minut a potem rozejrzyj się po pokoju

#polskiedrogi #motoryzacja
SzubiDubiDu - Widoczność na 200-300m ale oczywiście złamas musi jechać na zapalonych ...

źródło: IMG_1737

Pobierz
  • 74
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SzubiDubiDu: za to jak przechodziły te wrześniowe ulewy po kraju i akurat jechałem autostradą, widoczność była naprawdę znikoma, to ogromna część kierowców nie włączała nawet świateł mijania, a realnie z bezpieczniej odległości widać było jedynie tych z przeciwmgłowymi. No ale przecież nie było mgły, tylko deszcz, więc nie można ich włączyć...
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Standard, polski kierowca ma prosty algorytm, przeciwmgielne, jak sama nazwa wskazuje, włączamy gdy jest mgła.
Nie jest ważna widoczność, jest mgła, następuje aktywacja neuronu i włączanie tylnych przeciwmgłówek.
Z drugiej strony, gdy jest wielka ulewa, jedziesz autostradą, samochody wyrzucają spod kół tyle wody, że faktycznie widoczność jest na jakieś 50m, albo i mniej. Czy wtedy włączą przeciwmgielne? No skąd, przecież NIE MA MGŁY. Niektórzy to jeszcze wtedy na dziennych
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: Mnie to bardziej irytuje że świecą się dwa zamiast jeden przez co myślisz że auto hamuje.
Aż muszę zajrzeć w przepisy bo wydaje mi się że może być jedno światło przeciwmgłowe a nie dwa jednocześnie.

edit

Liczba świateł: Rozporządzenie dopuszcza zarówno jedno, jak i dwa tylne światła przeciwmgłowe. Jeśli jest jedno, powinno być umieszczone po lewej stronie lub na środku pojazdu. Dwa światła powinny być rozmieszczone symetrycznie po obu
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: od 3 rano jadę A4, mgła sprawiła że ludzie na drodze stracili resztkę rozumu.
Jeden przód, tył przeciwmgłowe, do tego długie i jedzie 50 kmh, drugi k---a bez świateł, trzeci z--------a 180 kmh przy widoczności max 50 metrów. Ha tfu na patologię.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu kurde nie wiem co gorsze :? Jazda buraka z przeciwmgielnymi przy takiej pogodzie, no fakt daje trochę po oczach jak za nim jedziesz. Czy kurde kasztan jakiś w miarę nowym aucie (w kolorze szary/srebrny/biały) na dziennych, gdzie z tyłu kurde nie ma nic i jedzie taki S'ką czy inną drogą szybkiego ruchu.
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu: w dzień to jeszcze c--j, ale jedź za takim zjebem w nocy, to k-----y można dostać. Zdarzyło mi się parę razy po prostu zjechać na parking na chwilę, żeby zjeb sobie pojechał w p---u i żebym nie musiał za nim jechać.
  • Odpowiedz