Musze powiedzieć że konkurencja już dogoniła, patrząć na auta ktore wychodzą na rynek. Np Porsche Macan EV https://www.youtube.com/watch?v=Jc_hW7exuNE Więc Tesla w dziedzinie samochodów elektrycznych już nie prowadzi. Jeszcze cenę ma dobrą ale kosztem wielu udogodnień typu spryskiwacz tylnej kamery. Tak więc albo FSD i Optimus wyjdzie i będzie $1000-2000 albo oba nie wyjdą i będzie max ~$200
@gonzo91: 450-500k ale to jest model dla klienta który brałby Tesle Model S/X a coś tam mu nieodpowiada. To prawda że w tanich elektrykach Tesla nadal prowadzi ale w tym jak dobrze i jak efektywne mozna zrobić auta elektryczne już nie, do tanich konkurencja też dojdzie
@gonzo91: Radze sie pochylic nad zamiarem wejscia Tesli w segment aut tanich W tym segmencie nie ma wysokich marz, liczy sie cena Tesla skrecajac w te strone potwierdza, ze popyt na drozsze auta jest ograniczony W segmencie tanszym sa niskie marze, taka po prostu specyfika tego
@zibizz1: @gonzo91 Konkurencja to swoją drogą. Tesla nadal jest technologicznie z przodu w segmencie <500k PLN choć faktycznie chyba nie aż tak jak parę lat temu, do tego dochodzi konkurencja z Chin w segmencie tańszych samochodów, gdzie Tesla oferty po prostu nie ma.
Natomiast primo to okazuje się, że jednak wzrosty sprzedaży r/r 50%, na których oparte były racjonalizacje tej absurdalnej wyceny (pozdro @anonimowy_programista) w pewnym momencie
@gonzo91: nie chodzi mi, ze to dlugo trwa, ten model budzetowy tylko, ze to nie jest segment z wysokimi marzami, to ostra konkurencja, gdzie konkuruje sie glownie cena
Chyba, ze Musk zrobi przelom w manufacruring, ktore sie rozwija od ponad 100 lat. I bedzie to przelom na tyle duzy, ze wydusi 20% wiecej Mozna w to wierzyc, pewnie. Ale ja wezme under
@151346136 na to jak bardzo Tesla potrafi przewrócić proces produkcji do góry nogami powinieneś wiedzieć, to już sama toyota to przyznała że będą zgapiać od tego co było z modelem 3/Y.
@gonzo91: @151346136 Wydaje mi się, że zwolennicy akcji Tesli już dawno zrozumieli, że biznes Tesli jako takiej nie będzie się opierał na zyskach ze sprzedaży samochodów. Samochody są tutaj owszem ważną częścią, ale jeszcze ważniejsze mają być rzeczy dookoła całej energetycznej rewolucji.
No tak przykładowo, nawet jeśli coraz więcej firm będzie skutecznie sprzedawać elektryczne samochody, to jednocześnie coraz więcej osób będzie chciało korzystać z Superchargerów Tesli. Tak więc nawet jak
swoja droga trzeba miec niezle conviction zeby przetrzymac takie drawdowny jakie sa na Tesli -75% od szczytu do dolka w 2022 nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie to wytrzymac
@151346136 zgadzam się. Znajomy ma wpakowane całe oszczędności w TSLA i już z 1.5 roku temu (akurat na gorce, ale w sumie przypadek) doradzałem mu by się tego pozbywał. Tesla miała jedną kolosalną przewagę na starcie - totalny brak konkurencji. Aktualnie konkurencja w EV jest przepotężna. O ile w US czy Europie Tesla wciąż sprzedaje się dobrze (bo europejscy czy amerykańscy producenci aut nie potrafią się odnaleźć na rynku EV) to w
źródło: temp_file666846736876963849
Pobierzhttps://www.youtube.com/watch?v=Jc_hW7exuNE
Więc Tesla w dziedzinie samochodów elektrycznych już nie prowadzi. Jeszcze cenę ma dobrą ale kosztem wielu udogodnień typu spryskiwacz tylnej kamery. Tak więc albo FSD i Optimus wyjdzie i będzie $1000-2000 albo oba nie wyjdą i będzie max ~$200
Cyferka reitarates his price target on Tesla at $90 while maintaining his Sell rating
Radze sie pochylic nad zamiarem wejscia Tesli w segment aut tanich
W tym segmencie nie ma wysokich marz, liczy sie cena
Tesla skrecajac w te strone potwierdza, ze popyt na drozsze auta jest ograniczony
W segmencie tanszym sa niskie marze, taka po prostu specyfika tego
Natomiast primo to okazuje się, że jednak wzrosty sprzedaży r/r 50%, na których oparte były racjonalizacje tej absurdalnej wyceny (pozdro @anonimowy_programista) w pewnym momencie
tylko, ze to nie jest segment z wysokimi marzami, to ostra konkurencja, gdzie konkuruje sie glownie cena
Chyba, ze Musk zrobi przelom w manufacruring, ktore sie rozwija od ponad 100 lat. I bedzie to przelom na tyle duzy, ze wydusi 20% wiecej
Mozna w to wierzyc, pewnie. Ale ja wezme under
Wydaje mi się, że zwolennicy akcji Tesli już dawno zrozumieli, że biznes Tesli jako takiej nie będzie się opierał na zyskach ze sprzedaży samochodów. Samochody są tutaj owszem ważną częścią, ale jeszcze ważniejsze mają być rzeczy dookoła całej energetycznej rewolucji.
No tak przykładowo, nawet jeśli coraz więcej firm będzie skutecznie sprzedawać elektryczne samochody, to jednocześnie coraz więcej osób będzie chciało korzystać z Superchargerów Tesli. Tak więc nawet jak
swoja droga trzeba miec niezle conviction zeby przetrzymac takie drawdowny jakie sa na Tesli
-75% od szczytu do dolka w 2022
nie wiem czy ktokolwiek jest w stanie to wytrzymac
To nie sprint, a maraton.
Tesla miała jedną kolosalną przewagę na starcie - totalny brak konkurencji. Aktualnie konkurencja w EV jest przepotężna. O ile w US czy Europie Tesla wciąż sprzedaje się dobrze (bo europejscy czy amerykańscy producenci aut nie potrafią się odnaleźć na rynku EV) to w