Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak wygląda sprawa z obowiązkiem zamieszkania w mieszkaniu na #kredyt2procent? To że muszę w takim mieszkaniu zamieszkać to wiem, ale czy w związku z tym muszę spełnić jakieś formalności? Meldunek? Na pobyt stały jestem zameldowany pod innym adresem gdzie jeszcze mam zarejestrowaną działalność gospodarczą. Jeżeli nie trzeba to wolałbym tego nie zmieniać. #kredythipoteczny #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Lokal powinien służyć prowadzeniu gospodarstwa domowego, jednak z ustawy o rodzinnym kredycie mieszkaniowym i bezpiecznym kredycie 2% nie wynika obowiązek zameldowania się w nabytym lokalu/domu.

Meldunek może ewentualnie służyć ułatwieniu w udowodnieniu, że prowadzisz tam gospodarstwo domowe.

Zgodnie z ustawą o ewidencji ludności powinieneś się zameldować w nowym lokalu, jeżeli to jest miejsce twojego pobytu. Wiadomo jednak jak to jest z przestrzeganiem tego obowiązku meldunkowego - mało kto tego przestrzega. Jednak wbrew
  • Odpowiedz
@essalysolu: Obowiązek meldunkowy polega na:
1) zameldowaniu się w miejscu pobytu stałego lub czasowego;
2) wymeldowaniu się z miejsca pobytu stałego lub czasowego;
3) zgłoszeniu wyjazdu poza granice Rzeczypospolitej Polskiej oraz powrotu z wyjazdu poza granice Rzeczypospolitej Polskiej,.

Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem
  • Odpowiedz