Wpis z mikrobloga

Próbuję policzyć coś w programie STATISTICA, ale mnie to przerosło, czy pomógłby mi ktoś, kto wie coś na temat tego programu, statysyki?

Mam termin na jutro :/

#matematyka #statystyka
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mironczyk: chciałem porównać rozkłady częstości dla 3 lub 4 grup badanych. I sprawdzić, czy jest to zależność istotna statystycznie. Internet proponował mi test f i test t, ale szczerze mówiąc, nie wiem czy to akurat by pasowało. Można coś takiego w excelu w ogóle zrobić?
  • Odpowiedz
@mironczyk: nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić. Z tego co wyczytałem to służy do przeglądu danych w kolumnie. A jak porównać dwa zbiory? i jeszcze wyciągnąć z tego istotność statystyczną? Mógłbyś mi to wytłumaczyć, jak krowie na rowie?
  • Odpowiedz
@mironczyk: to jednak chodzi mi o coś innego. Potrzebuję coś jak test t, ale dla zbioru liczb, a nie tylko średnich, bo z tego co widzę, to tylko średnie można porównywać przy użyciu testu t :(
  • Odpowiedz
@mironczyk: nie, coś Ty, dzięki, że odpisałeś w ogóle. Ja nie umiem nic za statystyki, a ktoś wyżej kazał mi zrobić coś takiego i od dwóch dni próbuję to draństwo ogarnąć i jestem już bliski załamania, bo chyba tego j------o p nigdy nie obliczę :/
  • Odpowiedz