Aktywne Wpisy
duzy_krotki +671
Włączyłem wczoraj "Wielką wodę". Cóż za g---o straszne. Mądrzejsza od profesorów hydrologii Juleczka uzależniona od h-----y (w drugiej scenie już się rucha z jakimś Holendrem xD, aż dziwne, że nie m----n) ratuje Wrocław przed powodzią. Ludzie mieszkający pod Wrocławiem pokazani jak chłopi z 19 wieku. Oczywiście większość mężczyzn przedstawiona jako przygłupy z 80 iq.
#powodz
#powodz
koronawirus +364
Powiedzcie mi, co się stało, że Wykop stał się aż tak bardzo odklejoną i toksyczną społecznościa, która nienawidzi dosłownie każdego? Kiedyś był żarty, że wstyd przeglądać w miejscu publicznym wykop, bo b--ń boże ktoś zauważy. Teraz to nie są żarty, bo tak jest naprawdę. Zaglądam na ten portal od ponad 13 lat i teraz naprawdę zrobił się z tego ściek. Zalało moje miasto, w p---u szkód, ludzie się jednoczyli i ustawiali wory,
Uśpić czujność może właśnie tempo odziaływania, bo na razie, co dla wielu może być paradoksem i dobrym omenem, inflacja powinna spadać. Na razie jeszcze nie widać będzie ani obniżki stóp pod wybory, ani podwyżki płacy minimalnej czy 13 i 14 emerytury, nie mówiąc o 800 plus.
Jeżeli taki czarny, chociaż wcale nie nieprawdopodobny, scenariusz się spełni to na jesieni RPP będzie zmuszona podnieść stopy procentowe. Tylko nie ma już opcji skoku z zera na 6%, tylko będzie musiała testować poziomy 10-12%.
#nieruchomosci #gielda #ekonomia #gospodarka #wkpinvestments
Says who?
@DeoLawson: Ale to nie jest scenariusz najgorszy tylko bazowy, wynikający z projekcji inflacji. Gorzej jak ta projekcja rozminie się ze zdarzeniami w gospodarce. Szczerze to ja nie widzę żadnego spowolnienia, które powinno towarzyszyć dezinflacji, a jest kupa nowych, mocnych czynników proinflacyjnych.
nie wygalda zeby sie tym przejmowal.... pis mial skandaliczny deficyt 160mld, teraz jest DOBRY deficyt 200+ mld....
polityka weszla na nowy poziom - rozdajemu zawsze troche wiecje, niz proponuje przeciwnik, partia chcaca oszczednosci jest wysmiewana i pokazywana jako "nie ludzka" bo chca "zabrac biednym ludziom" ;)
Niestety,
@koojon: ziom, ale wiesz, że w 2007 był największy balon ever? I jak rypło to spadało do 2013? xD
Wiadomo przecież 50% wagi koszyka inflacyjnego to ceny nieruchów xD
@mickpl
@del855: A co w tym złego dopóki nie ma inflacji? Nasze zadłużenie do pkb za rządów PiS spadło, a nie wzrosło xD I jest grubo poniżej
Tak jak napisałem: takim gadaniem chcesz mnie przekonać że zadłużanie mnie dla mojego dobra jest dobre?.... To po co państwo? Niech kazdy weźmie kredyt na co chce i będzie zadowolony, a tak panstow bierze kredyt na co jego grupa wybrocow chce, a wszyscy płacą....
Druga sprawa nominalnie dług urósł monstrualnie, ale ponieważ jest namiętnie podawany jako % PKB, to się wydaje że jest w porządku. Tzn mamy bardzo dobry rozowj gospodarczy więc logiczne za zadłużamy się jak szaleni na "inwestycje" pokroju 14. Emerytura.... Nasze zadłużenie rośnie BARDZO szybko, na zachodzie rośnie dużo wolniej, ale ponieważ tam wzrost jest niemrawy to nie ma go czym zamaskować....
@del855: Państwo emitujące swoją walutę nie może zbankrutować. W przeciwieństwie do państw strefy euro.
Widzę że jesteś usilnym wyznawca nowoczesnych teorii monetarnych, teorie działają póki warunkiem im sprzyjają, a panstwa z własną waluta jak najbardziej mogą bankrutować bo np. nie są w stanie obsługiwać swojego zadłużenia w walucie obcej. Poza tym wiąże się to z nieustanna deprecjacja pieniądza co może się nie podobać tym czy owym posiadaczom
Dług możemy rolować tylko do momentu kiedy się rozwijamy, dlatego państwa zachodniej Europy mają probelmy - bo
@mickpl: przecież kredyty już nie zależą od wiboru?