Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
W jakim kierunku się szkolić, żeby w przeciągu 3-6 miesięcy od teraz znaleźć fajną prace? Zmarnowałem ponad 2 lata ucząc się najpierw na frontendu a później testowania. Z tego pierwszego zrezygnowałem, bo widziałem jak mało umiem i brakowało mi czasu na naukę, musiałbym się chyba uczyć 5 lat, żeby znaleźć pracę. Z testowania ogarnąłem ISTQB, test case'y, scenariusze, test plany, wiem jak zgłaszać błędy, ogarniam TestRaila, Jire, SQL, Postmana z automatyzacją. Znam HTML, CSS, JS, ogarniam DevToolsy, GITa. Jakaś podstawowa automatyzacja JS + Cypress. Angielski C1+. Wysłałem pewnie gdzieś koło 80 CV, miałem 3 rozmowy, na 2 mnie nie wzięli bo brak doświadczenia, a na 3 dostałem propozycję gównostażu na umowie o dzieło, którą odrzuciłem. Nie mam już nerwów patrząc ile osób się w to pcha, a bez doświadczenia bez szans znaleźć pracę + teraz to już praktycznie brak ofert. Na jakie stanowisko polecacie aktualnie się uczyć, żeby brali na entry level? Może być IT ale też inna branża, byleby praca była w miare spoko, z szansą na rozwój i żeby można było w miarę łatwo wejść na entry level bez konieczności marnowania kolejnych 2 lat na naukę. Nie mam studiów i iść nie zamierzam, doświadczenie rok pracy w sklepie i ponad rok na recepcji.

#pracbaza #praca #testowanieoprogramowania #pracait

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: no i to tak właśnie jest. musisz ogarnąć jakiegoś ziomka który cię poleci bo inaczej to będziesz się tak właśnie odbijał od 25 letnich dziewczynek z działów hr. idź w to testowanie tylko zmień taktykę. może zaproponuj komuś hajs za polecenie i zatrudnienie. oczywiście komuś znajomemu albo nakłam w CV że masz jakieś roczne doświadczenie - przecież nikt na rozmowę nie idzie ze świadectwem pracy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Czemu odrzuciłeś tą jedyną ofertę jaką dostałeś? Sam fakt umowy o dzieło? Gdybyś się tam przemęczył kilka miesięcy to już by było łatwiej znaleźć coś później. Wydaje mi się, że jakiekolwiek doświadczenie jest lepsze niż zero doświadczenia i już daje ci pewną przewagę nad innymi
  • Odpowiedz
Sam fakt umowy o dzieło?

@KnurJajcaty: A to słaby powoód? Na umowie o dzielo jest kopletnie i calkowicie odpoweidzialny finansowo za swoja prace, zrobisz pomylke na kilkadziesiat tysiecy zlotych nie masz zadnej ochrony.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim wymieniłeś tyle skilli co ma dobry mid, co to znaczy ze znasz postmana, jire, gita? Umiesz napisać sparametryzowana kolekcje z asercjami w postmanie? wiesz czym się różni fetch od pulla w git”cie? Co to znaczy podstawy automatyzacji? Umiesz napisać test logowania z jakims page object pattern? Znasz good i bad practisy automatyzcji? Co warto a co nie warto automatyzować?

Pytam bo jeśli potrafisz udowodnić ze w tych wszystkich narzędziach potrafisz
  • Odpowiedz