Wpis z mikrobloga

@Maxior99: imho jezeli jakiekolwiek spadki beda mialy miejsce to najpredzej za 2 lata, tyle mniej wiecej wynosi cykl od podpisania umowy rezerwacyjnej do aktu notarialnego przenoszacego wlasnosc a to ostatnie dopiero daje "publikacje" ceny w statystykach, rynek deweloperski ma taka bezwladnosc a spadkowicze oczekuja efektu tu i teraz bo u Niemcow juz widac efekty przesilenia ich rynku, gdzie zmiany po prostu zaczely sie wczesniej
@hu-nows: nie wiem dlaczego miałyby być spadki za 2 lata ...
Żeby były spadki musi być kryzys i bezrobocie
A w Polsce nie dość, że rynek pracownika, a wzrost stop nie jest odczuwalny bo wakajki to jeszcze w dodatku pompuje się popyt poprzez bekę
Nie ma żadnych powodów do spadku cen bo nie dość że podaż jest zmieniona to popyt cały czas rośnie
Jak stopy zaczną spadać to już w ogóle
@Maxior99: ja to wiem, wielokrotnie odpisywalem spadkowiczom, ze dopoki ludzie maja prace, coraz wiecej zarabiaja i grzecznie splacaja raty kredytow to rynek nie widzi podstaw do przecen, wzrost cen jest wrecz naturalną konsekwencja. Korekte cen rzedu kilkunastu procent dopuszczam jaka mozliwa tylko dlatego, ze ceny mocno wzrosly w krotkim czasie nienaturalnie stymulowane rzadowo wiec jezeli ta stymulacja wygasnie to rynek moze sie dostosowac tak zeby rata dla statystycznego Kowalskiego nadal byla
@hu-nows: stymulacja była, jest i będzie
To też nakręca spirale bo każdy z nadwyzkami kapitału ładuje je w nieruchomości jako pewniak
Zresztą większość politykow tak robi więc tym bardziej nie ma co się dziwić
stymulacja była, jest i będzie

@Maxior99: to mi jeszcze wytypuj liczby w lotto bo widze solidnego analityka w akcji
; ) co bedzie to nawet politycy nie wiedza a tym bardziej szeregowy suweren. Zapytaj rodzicow jaka mieli "stymulacje" kupujac mieszkanie np. w latach 1990 -2000. Kredyt z PKO "Alicja" ktorego nie dalo sie splacic..

https://businessinsider.com.pl/poradnik-finansowy/kredyty/kredyt-alicja-co-to-historia-warunki-wyroki-sadowe/zz7e8xw
@hu-nows: No jeżeli przyrównujesz typowanie liczb w lotto do prawdopodobieństwa kolejnych programów stymulacyjnych ktore są prowadzone od dekad przez wszystkie rządy to cóż...
Zresztą minister rozwoju już w wywiadzie zapowiedział przedłużenie programu