Wpis z mikrobloga

#programista15k #programista25k #programowanie #it #sztucznainteligencja

Dlaczego za te CRUDY (czy jakkolwiek inaczej nazwiemy relatywnie proste, mało innowacyjne i napisane w przestarzałej technologii rzeczy) płacą aż tyle pieniędzy, a za ciekawe projekty nie chcą. Tzn., znam odpowiedź na to pytanie, ale zawsze mnie to denerwuje. Mam teraz i to, i to, ale nakład pracy w porównaniu do pieniędzy jest śmieszny.

Pisanie modeli do analizy mri kręgosłupa, które mogą pomóc wielu ludziom, jest o wiele gorzej płatne, niż kolejne gówno AI dla banku, które klasyfikuje jakiś szit. Jeśli to nie jest paradoks, to nie wiem co nim jest.
  • 12
@JamesJoyce: bo taki cos widac jak sie dowozi, widac postep i w razie czego jakis gownoprojekt jestes w stanie dowiezc szybko i kazdy w drabince w gore moze sobie odchaczyc. a z takimi r&d to fajnie, ale po pol roko moze sie okazac ze jest to gowno i nie wchodzi wiec dla firmy kasa wyparowywuje, a i zespoly tez po kilku takich przypadkach potrafia byc przybite. trzaskasz jak szalony i ktos
Pisanie modeli do analizy mri kręgosłupa, które mogą pomóc wielu ludziom, jest o wiele gorzej płatne, niż kolejne gówno AI dla banku, które klasyfikuje jakiś szit. Jeśli to nie jest paradoks, to nie wiem co nim jest.

@JamesJoyce: Bo na pisanie efektywnych modeli do analizy mri kręgosłupa zejdzie pewnie tyle czasu, że w Banku zdążą wypuścić pięć nowych produktów, na których zarobią miliony, a które AI będą miały tylko w materiałach
@JamesJoyce: ale czemu miałoby być płatne? Co to za lewackie pomysły, że coś powinno być płatne lepiej, bo szlachetniejsze?

Pisanie modeli do analizy mri kręgosłupa

Co to może być? Kto to pisze? Pewnie jakiś startup lub firma produktowa, która liczy, że to się może spoko sprzedawać. Może już ma rozkręcony biznes, ale wciąż im taniej to wszystko zrobi i szybciej i bez faila całego projektu tym mniejsze wtopione pieniądze. Nawet jak
@WyjmijKija:

coś powinno być płatne lepiej, bo szlachetniejsze

To nie lewactwo, tylko zwykła przyzwoitość.

Co to może być? Kto to pisze? Pewnie jakiś startup lub firma produktowa, która liczy, że to się może spoko sprzedawać

Pracuję na projekcie, który tego dotyczy. I nie jest to robota dla startupu, tylko dość dużej firmy.

Największym problemem robi się utrzymanie w nudnej robocie ludzi, którzy w specyfikę firmy i jej wiedzę domenową wchodzą po
@JamesJoyce: na atrakcyjność pracy składa się wiele czynników tj. ciekawa robota, rozwój czy wynagrodzenie. Skoro nikt nie chce klepać crudów i jest na nich ogromne zapotrzebowanie to firmy muszą płacić. Do tego rynek w IT jest kapryśny i jak się zasiedzisz w ciekawej firmie to twoja atrakcyjność i elastyczność na rynku pracy będzie niska, bo większość ofert to crudy a klepanie analizy do mri kręgosłupa nie pomaga za bardzo w klepaniu
płaci się pośrednio też za to, że kompetentni ludzie marnują swoje kompetencje

@JamesJoyce: taki mam teraz projekt. Dałbyś w to jakichś midów i by technicznie wszystko ogarnęli. Gorzej by było może wyciągnąć wymagania od korpo betonu, ale poza tym dali by radę. Ale zamiast tego lepiej zatrudnić przekwalifikowanych ludzi just in case, bo a nuż będzie lepiej i szybciej i pewniej z seniorami i dajmy im taką kasę, żeby im przez