Wpis z mikrobloga

• 5
@colliee: Rok temu kilka zadań spowodowało, że postanowiłem dowiedzieć się czym jest ten dynamic programming więc znalazłem jakiś kurs na jutubie - od tego czasu minął rok, a ja mam nadal ten film otwarty jako tab w przeglądarce i nadal nie obejrzałem nawet minuty xD

Więc przyłączam się do Twojej wishlisty - może mnie to zmotywuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WaveCreator: ja tam nigdy nie trzymam jakichś rzeczy do nauki przez rok w zakładkach. Co najwyżej przez jakieś dwa miesiące, po czym je zamykam ze wstydem bez zapoznania się z treścią xD

Co do DP to umiem robić jakieś proste zadania, ale coś jest odrobinę trudniejszego to albo się męczę niemiłosiernie albo nie jestem w stanie tego czegoś zrobić :P
  • Odpowiedz
@WaveCreator: ale taguj #adventofautyzm

#asperger #s----------e #przegryw #tfwnogf

Normalne osoby nie jarają się adventem tylko klepią kod 8-16 i zamykają lapka, weekend spędzają z rodziną, dziewczyną, żoną, dziećmi, znajomymi, góry, morze, sporty, pasje, hobby.

Scrum Master spędza teraz weekend w SPA z cycatą blondynką a wy cały tydzień zasuwacie z kodem w pracy, po pracy adventy i w weekendy nauka nowych technologii
  • Odpowiedz
  • 1
@ElMatadore: Zwykle przydawał się taki standardowy zestaw: breadth first search, depth first search, Dijkstra, Floyd–Warshall + coś do sortowania. Ale to do pojedynczych zadań - i zwykle same algorytmy to połowa sukcesu bo jeszcze trzeba zoptymalizować to i owo by się policzyło w skończonym czasie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@WaveCreator
W Competitive programming oni kumają które zadanie sie łapie pod dynamic programing.i jak je podstawić do przygotowanego już kodu który to rozwiązuje. Moim zdaniem nie ma co robić z tego tematu kursu. Wystarczy skumać najprostszy przykład czyli ciag Fibonacciego, dokładnie rekurencyjna funkcja na Nty element ciągu , a bardziej ogólnie to żeby policzyć bardziej skomplikowany przypadek to potrzebne są wyniki mniej skomplikowanych przypadków, więc wystarczy zachować wszystkie pośrednie wyniki i
  • Odpowiedz