WLADCA_MALP
NR 63 #serialseries
LISTA SERIALI

Kompania Braci - Band of Brothers

Twórcy: Phil Alden Robinson, Richard Loncraine, Mikael Salomon, Tom Hanks, David Nutter, David Frankel, David Leland, Tony To
IMDb: 9.4/10
https://www.imdb.com/title/tt0185906/
https://upflix.pl/serial/zobacz/band-of-brothers-2001
Gatunek: dramat, wojenny

Historia kompanii „E” Easy, 506. pułku 101. Dywizji Powietrznodesantowej, od jej wstępnego szkolenia rozpoczętego w 1942 r. do końca II wojny światowej. Zeskoczyli na spadochronach za liniami wroga we wczesnych godzinach D-Day, aby wesprzeć lądowanie na plaży w Utah, wzięli udział w wyzwoleniu Carentan i ponownie zeskoczyli na spadochronach do akcji podczas operacji Market Garden. Wyzwolili także obóz koncentracyjny i jako pierwsi weszli do górskiego schroniska Hitlera w Berchtesgaden. Fascynująca opowieść o braterstwie w 10 odcinkach.

Czy polecam? Absolutnie - to jeden z najlepszych seriali kiedykolwiek wyprodukowanych. Absolutnie wszystko gra, świetni aktorzy, prawdziwa historia i niesamowite efekt (bijące większość filmów na głowę).
Pozostaje czekać i liczyć, że Masters of the Air nie obniży lotów :) A jak komuś mało to jeszcze jest książka Ambrose’a.
180
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Yahoo_
@WLADCA_MALP: nadserial
122
Kaczorra
@WLADCA_MALP jednym słowem arcydzieło. W tym serialu nie ma słabych stron, absolutnie wszystko, począwszy od wybitnego scenariusza, poprzez genialną grę aktorską, zdjęcia, muzykę, a kończąc na opowiedzianej historii, jest cholernym majstersztykiem. Na odcinku "Why we fight" popłakał się nawet mój tata, którego w życiu bym nie podejrzewał o posiadanie wyższych uczuć. Obejrzałem cały kilka razy i aż mi narobiłeś smaka na kolejną sesję.

I aż muszę zacytować najbardziej satysfakcjonujące zdanie w
86
isthatyouorme
isthatyouorme
@WLADCA_MALP ten serial zmienił trochę moje spojrzenie na wojne. Był tak realistyczny, oddał tak bardzo horror i terror jaki panuje podczas wojny, że nigdy w życiu nie chciałbym się znaleźć na polu bitwy i nikt nigdy nie powinien był tego doświadczyć, a scena z Nixonem i Beethoven oraz scena odkrycia obozów koncentracyjnych chyba jedne z najmocniejszych jakie widziałem.
10
Z.....m
@Exodusss

@WLADCA_MALP: jak lubie wojenne kliamty tak ten to mi tak srednio siada tak szczerze

Bardzo ładnie się pan przedstawił przed milionami słuchaczy
5
Tryggvason
@WLADCA_MALP Majstersztyk. Mam taką tradycję, że przynajmniej raz w roku odświeżam sobie ten serial :) Podobnie z LOTR.
5
Hrabia_Heheszko
@WLADCA_MALP: całkiem niedawno go sobie przypominałem i nie miałem pojęcia ilu znanych aktorów się przewinęło przez ten serial, czasem nawet w epizodycznych rolach. Kapitalny serial.
4
Exodusss
@WLADCA_MALP: jak lubie wojenne kliamty tak ten to mi tak srednio siada tak szczerze
4
Kaczorra
@hakeryk2 mina Sobela po tym tekście, gdzie chwilę wcześniej odwrócił głowę, bo nawet nie mógł spojrzeć w oczy Wintersowi, była bezcenna i tak cholernie satysfakcjonująca jak mało co ( ͡° ͜ʖ ͡°)
4
saja88
@WLADCA_MALP Polecam posłuchać:
3
Freyu77
Freyu77
@WLADCA_MALP: w styczniu wychodzi Masters of the Air producentów Band of Brothers i Pacific więc też może być ciekawie
2
GodEmperorWasRight
Masters of the Air

@WLADCA_MALP: Moim zdaniem nie wczujesz się tak jak w kompanię braci nie ważne jak dobry to by nie był serial. Bo zrozumieć jak to jest być piechociarzem (no dobra spadochroniarzem ale oprócz tych skoków większość co jest tam pokazane to w miarę przyziemne rzeczy) jest jakoś jest prościej niż wczuć się w bycie pilotem gdzie w realu to jakiś mały ułamek procenta ma jakieś odniesienie do
2
Scybulko
@WLADCA_MALP: Najlepszy serial jaki oglądałem.
1
Szlasio
Szlasio
@WLADCA_MALP: ostatnio obejrzalem po raz ktorys. Piekny serial
1
Dzif
Dzif
jednym słowem arcydzieło

@Kaczorra: są dwa rodzaje filmów/seriali, których nie trawię, bo wszystkie są dla mnie takie same (w każdym zawarte są te same motywy): wojenne i mafijne.
Ale Band of Brothers to tak wielki wyjątek od tej reguły, że nawet ja muszę się z tobą zgodzić. Każdy element tego serialu jest przyciągający.
1
paniczhrabi
paniczhrabi
@WLADCA_MALP no w końcu coś co się da oglądać, nie jakies netflixowe pomyje
1
hakeryk2
I aż muszę zacytować najbardziej satysfakcjonujące zdanie w tym serialu, a może i we wszystkich serialach jakie powstały: "We salute rank, not the man!".

@Kaczorra: Zanim kliknąłem "pokaż całość" przed samym cytatem czułem, że to będzie ten cytat. Majstersztyk.
1