Wpis z mikrobloga

@Keiosss: Szkoda że nie ma jednego wydania Linuxa który po prostu działa w sposób przyjazny dla użytkownika tylko wszystkie dystrybucje są zakażone jakimiś nedrowskimi naleciałościami.
  • Odpowiedz
https://youtu.be/PUGyTrUqA8s

@krakataw: czy ja dobrze widzę? czy to jest jakieś distro z interfejsem po portugalsku? może wygrzebcie jeszcze jakiegoś linuxa z odległych for internetowych złożonego przez jakiegoś chińczyka w piwnicy. no faktycznie można na czymś takim polegać xD
  • Odpowiedz
  • 0
Szkoda że nie ma jednego wydania Linuxa który po prostu działa w sposób przyjazny dla użytkownika tylko wszystkie dystrybucje są zakażone jakimiś nedrowskimi naleciałościami.

@aarahon: A dla mnie to jest piękne w Linuxie - możliwość swobodnego wyboru jednego z kilku alternatywnych realizacji funkcji X (np. właśnie środowiska graficznego). Nie każdy system operacyjny musi być wytworem jednej firmy, o którego losach, wyglądzie, bebechach technicznych na dobrą sprawę decyduje jedna firma.

Czy
  • Odpowiedz
Czy efektem ubocznym tego są niekiedy problemy z szeroko pojętą standaryzacją?

@mp107: podjąłem kilkadziesiąt prób zainstalowania ubuntu i innych dystrybucji na kilkuletnim składaku i żadna próba nie zakończyła się instalacją sprawnego systemu. To nie są niedogodności tylko brak możliwości używania zgodnie z przeznaczeniem.
  • Odpowiedz
@amamoh: zainstalowałem Windows 10, poszło tak jak miało to wyglądać i nie było problemów takich jak na przykład z Ubuntu że po ponownym uruchomieniu komputera nie widzi systemu.
  • Odpowiedz
@krakataw: cóż, jeśli trzeba być zawodowcem żeby na laptopie zainstalować Ubuntu to może faktycznie mam złe podejście do tego systemu. Obecnie wciąż nie mam na czym zainstalować takiego linuxa, muszę kupić nowy komputer do garażu.
  • Odpowiedz
@aarahon: ale wiesz ze problem jest w tym przypadku pomiedzy klawiatura a krzeslem? nie jestem power userem linuxa ale potrafie go zainstalowac i korzystac od lat na sprzecie typu athlon 5150, najnowsze ubuntu z biedniejszym interfejsem
  • Odpowiedz
ale wiesz ze problem jest w tym przypadku pomiedzy klawiatura a krzeslem?

@xede: czyli twierdzisz że to użytkownik ma obowiązek dbania o to żeby system po wyłączeniu komputera odpalał się za każdym razem? Widzisz, windows mnie rozleniwił, tam startuje automatycznie, nie muszę za każdym razem naprawiać bootloadera.
  • Odpowiedz
podjąłem kilkadziesiąt prób zainstalowania ubuntu i innych dystrybucji na kilkuletnim składaku i żadna próba nie zakończyła się instalacją sprawnego systemu

@aarahon: Z ciekawości, czy mógłbyś podrzucić konfigurację sprzętową tej maszyny? Podstawowe informacje - płyta gł., procek, GPU. Ewentualnie jak wyglądało to na dysku, miał być tylko linux czy systemy obok i czy korzystałeś z jakichś automatów czy ręcznie ustawiałeś partycje i punkty montowań. Co właściwie nie grało po instalacji? Jeśli
  • Odpowiedz
@balrog84: Nie mam nic. Pamiętam że miałem A6-6400k, oraz A8-6600, płytę gigabayte i chyba msi, dyski ze dwa pod to podpinałem, ssd i hdd, ramu z 8 GB. No w każdym razie nie udało mi się zainstalować nic co by działało w pełni. Tylko ubuntu działał poprawnie ale do wyłączenia komputera, po tym system nie startował.
  • Odpowiedz
@aarahon: oczywiscie ze nie, ale to wskazuje na jakies inne problemy, bo ile razy bym nie instalowal ubuntu to za kazdym razem nie mialem z nim problemow
  • Odpowiedz
@xede: no zainstalowałem tam kilka innych systemów (między innymi open Suse, Fedorę, debiana, kilka małych dystrybucji na CD) i problem jak z Ubuntu (instalowałem trzy różne wersje) nie wystąpił także myślę że mogę wykluczyć żeby to była moja wina.
  • Odpowiedz
@aarahon: Mogło coś się sypać w sterach od grafiki, te APU od AMD, generalnie linux sam w sobie nie jest aż tak p--------y, po prostu, czasem konfiguracja sprzętowa z nim nie współpracuje. Z własnego doświadczenia powiem, że chyba najbardziej gładko wchodzi na rozwiązania Intela, tzn. np. desktopy typowo biurowe, gdzie jest procek intela i zintegrowane GPU, serio to mi chyba nigdy nie odmówiło współpracy czy to Ubuntu, czy jakieś Arch-e.
  • Odpowiedz