Wpis z mikrobloga

Ceny już wszędzie odjechały? Do tej pory interesowałem się głównie mieszkaniami w #warszawa, teraz w miarę sensowne mieszkania 90+ m2 zaczynają się w zasadzie od 1,5 mln zł na rynku wtórnym. Miałem luźny pomysł kupienia jakiegoś domu w centrum/blisko centrum jakiegoś miasta powiatowego 50k mieszkańców. Większość ofert to oczywiście stare domy z lat 70 na małych działkach do generalnego remontu razem z ociepleniem. Za to chcą koło 800k zł (4k zł / m2 wliczając poddasze) gdzie na remont i wykończenie pójdzie pewnie spokojnie kolejne 300k.

Ponad milion za mały dom w wymierającym mieście? Trochę lipa, to już chyba lepiej zostać w tej #!$%@? Warszawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#nieruchomosci
  • 13
@JackBauer: Ze skrajności w skrajność. Możesz za ten milion kupić działkę i wybudować się w okolicach Warszawy. Nie to że pod samą Warszawą bo tam ceny #!$%@?ło w kosmos ale jakieś Nadarzyny czy Kanie/Otrębusy mogą być w Twoim zasięgu
@JackBauer: W centrum miast powiatowych 50k (Pruszków, Legionowo, etc.) to raczej domu nie kupisz, tam są głównie bloki. Jeśli już - w centrum - to albo kompletna rudera (czyli sama działka), albo ewentualnie jakieś segmenty w bardzo wysokiej cenie. Chyba, że chodziło Ci o powiatowe, które nie są obok Warszawy czy Krakowa?

To wtedy się to nie opłaca moim zdaniem - tak jak napisałeś, umieralnia bez przyszłości. Lepiej zostań w TOP5.
  • 1
@robertx: No wiem, że na zadupiu najtaniej ale nie chcę codziennie dojeżdżać gdziekolwiek samochodem, więc przydałyby się przedszkola, szkoły, restauracje, sklepy itd. w zasięgu 20 min. z buta. Dzięki za nazwy miejscowości, obczaję później co tam mają.
No wiem, że na zadupiu najtaniej ale nie chcę codziennie dojeżdżać gdziekolwiek samochodem, więc przydałyby się przedszkola, szkoły, restauracje, sklepy itd. w zasięgu 20 min. z buta

@JackBauer: To polecam: Chotomów i Janówek. Tam masz 5 min z buta do szkoły, przedszkola lub sklepu, przychodni, poczty, paczkomatu, etc. a także masz KM ktorą dojedziesz w ok. 30 minut do centrum W-wy. Do tego masz o rzut kamieniem Legionowo w którym masz
@Yuri_Yslin:

umieralnia bez przyszłości. Lepiej zostań w TOP5.

To zależy. Są takie perełki, które mają się dobrze. Ja w takiej buduje dom. Ale w życiu nie dalbym nawet 500k za uzywana kostke z lat 80, bo jak dodam
Koszt remontu, to w tej samej cenie mam idealny, skrojony na miare dom, stworzony od zera dla mnie, gdzie mam pelna kontrole nad procesem i gwarancje ze jest zrobione tak jak nalezy.

Ale
@JackBauer: jak ktos kupuje stary dom za 800k to ma pstro w glowie. Wiekszosc z nich wymaga generalnego remontu, na wiekszosci polozono ocieplenie styropianowe źle albo słabo i izolacji nie ma. Są dosłownie problemy ze wszystkim, od elektryki po hydraulike. A ceny to juz w ogole jakas komedia. za wiekszosc nie warto dac 400k bo drugie tyle trzeba polozyc w remont. Po prostu wlascicielami jest biedota ktora ma te domy ze
@JackBauer kup coś na Śląsku, za taki hajs mieszkasz jak król, a masz 75km do top5 (KRK) 200km do WRO i paręnaście do Katowic. Z Pyrzowic na wakacje też w parę ładnych miejsc polecisz.
Pisze to bez beki.

Jedyny minus to słaby zbiorkom, ale jakbyś coś znalazł niedaleko kolei śląskich, to sprawa jest zalatwiona
  • 0
@websterpl1: A możesz podesłać nazwy przykładowych miejscowości gdzie są domy w mieście, żeby od biedy można było dojść z buta do przedszkola, restauracji itp.? Chętnie zobaczę co tam jest, ogólnie małe miasteczka na południu Polski najlepiej wspominam.