Wpis z mikrobloga

#motoryzacja
Jeśli ktoś przegapił tą informację to od nowego roku nie będzie już mógł zatankować na stacji klasycznej benzynki 95 E5. Zastąpi ją E10 (E5 - 5% etanolu w paliwie vs 10% etanolu). Nowe ekologiczne paliwo dzięki któremu twoje auto zyska spadek mocy i zmniejszy się przejechana odległość na pełnym baku.
buchowo - #motoryzacja 
Jeśli ktoś przegapił tą informację to od nowego roku nie będz...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cwlmod @buchowo jak byłem w Skandynawii to w którymś z krajów, chyba Szwecji, to mieli te E10 ale też zwykła 95. E10 była trochę tańsza, ale poczytałem że zmniejsza zasięg samochodu o 10-30%, w zależności od modelu. No i wyszło mi w sumie że różnicy finansowej nie ma, jedynie E10 trzeba częściej tankować
  • Odpowiedz
skąd takie info że obniży zasięg?

@gasu_kurobikari:

Benzyna E10 ma dobre i złe strony. Z jednej strony spalanie tego paliwa oznacza mniejszą emisję CO2, co jest dobre dla klimatu. Z drugiej strony, benzyna E10 jest nieco mniej kaloryczna od benzyny E5, co oznacza większe zużycie paliwa (o ok. 3 proc) oraz nieco gorszą dynamikę (o ok. 5 proc).
Jednak najgorszą wiadomością jest, że zwiększony udział bioetanolu może źle wpływać na gumowe elementy
  • Odpowiedz