Wpis z mikrobloga

Czy interfejs Windows 11 na prawdę działa tak patologicznie wolno? Co mam na myśli. Rok temu kupiłem nowego Huawei Matebook d16 2022 z i5 12450H, 16GB RAM, Grafika zintegrowana UHD z zainstalowanym systemem i być może grającymi rolę dodatkami Huaweia. Wcześniej Lenovo Z80 z procesorem niskonapięciowym i5. 16GB RAM, GT840M na którym miałem Windowsa 7 ale system działał błyskawicznie, responsywność była o wiele lepsza. Na W11 na przykład menu kontekstowe na pulpicie(PPM) pojawia się z opóźnieniem do niecałej sekundy, ikony się doczytują po rozwinięciu, po zamknięciu windowsowej przeglądarki zdjęć na ułamek sekundy zawiesza się wskaźnik myszy, przechodzenie pomiędzy folderami podobnie działa z opóźnieniem. Tak było od pierwszego włączenia tego laptopa.

Trochę szkoda mi czasu na przeinstalowanie W11 i stawianie komputera od nowa.

#windows #komputery #it #informatyka #laptopy
#pytanie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ruby_Grouse: @hrumque @Bubsy3D

Ale korzystając z unreal commander przechodzenie pomiędzy folderami działa idealnie, podobnie odpalając zdjęcie w irfan view nie ma tego efektu zamrażania wskaźnika po wyłączeniu, testowałem dysk i prędkość to 3000MB/s, planuję go wymienić na większy 6000MB/s ale w czasie gwarancji z tego co czytałem musiałbym zachować tamten więc jeszcze się wstrzymam.

No nic trzeba będzie system kiedyś przeinstalować bez dodatków producenta.
  • Odpowiedz
@supra107: tak zrobię ale po wymianie dysku w przyszłym roku. Fabrycznie montowany był 512GB 3000MB/s al ejest tam syzna PCIEx 4.0 więc obsługuje 6000MB/s więc to też powinno podnieść wydajność.
  • Odpowiedz
@Bubsy3D: a co? oni tam integrują jakieś witaminki? Rozumiem, że licencja jest w sprzęcie, wystarczy pobrać obraz windowsa ze strony MS, zrobić bootowalnego pendrive, sformatować dysk z poziomu instalatora windows i zainstalować nowy? Aktywuje się automatycznie, nie będzie żądał wpisywania kodu?
  • Odpowiedz
@Bubsy3D: ale w samym windowsie? Te dodatkowe programy działające w tle od Huaweia już usunąłem co poprawiło szybkość.

Na spodzie laptopa nie ma naklejki z kodem. Jest numer seryjny laptopa i hologram z logo W11.

Matebooki to raczej chwalone laptopy, na Pepperze raczej nie narzekają.
  • Odpowiedz
@niedasieukryc to jest właśnie ten kod. Stawiaj go na stokowej windzie i jak nie będzie działał 10/10 to coś uwalone z hardłerem. Mam trzy pc i jeden przedpotopowy laptop z pierwszym wypustami i5. Wszystko działa ekspresowo. Pamiętając czasy win 95/98 zawsze mnie dziwi jak nowe windy są zoptymalizowane.
  • Odpowiedz
@Bubsy3D: @niedasieukryc: Obecnie nawet niekoniecznie trzeba przeklepywać kod. Microsoft korzysta z systemu aktywacji HWID, czyli, aktywując Windowsa, wysyłane są dane do Microsoftu o tym że maszyna X ma przypisany kod Y. Jest to przypisywane do płyty głównej sprzętu.

Potem w przypadku reinstalacji na tym samym sprzęcie, po połączeniu z Internetem, Windows ponownie zaaktywuje się sam. Powiedzmy że zainstalowany został czysty Win11 Home ze strony MS, do płyty głównej
  • Odpowiedz
@supra107:

wywaliłem te ficzery od Huaweia i w zasadzie teraz nie ma już tych przycięć ale podorszyła się jakość dźwięku więc zainstalowałem od zera, jak teraz wszystko jest ok więc nie mam motywacji już aby reinstalować system. Huawei serio coś zaszywa w samym systemie?
  • Odpowiedz
@niedasieukryc: To bardziej na zasadzie na ile ufasz Huawei, biorąc pod uwagę że są chińską firmą, a każda chińska firma ma prawny obowiązek kooperować z rządem Chin, i już parę lat temu zaliczyli wtopę jak programowy szpieg został wykryty w ich sprzętach.

I to się tyczy każdego chińskiego sprzętu. Xiaomi, TP-Link, wszelkie chińskie smartfony i tak dalej. Jak przed zakupem nie masz już ustalonego planu na wgranie czystego softu to
  • Odpowiedz