Wpis z mikrobloga

Dlaczego kogel-mogel czy jajka na miękko (czy nawet sadzone z płynnym żółtkiem) są ok, a jedzenie tatara z mięsa drobiowego jest fuj, nieakceptowalne, bo hurr durr salmonella? Przecież jeśli jajko ma w sobie bakterie salmonelli, to tak samo można się nimi zarazić przez zjedzenie niedogotowanego żółtka (bo jak jest płynne to znaczy że temperatura była niższa niż 40 stopni skoro białko się nie ścięło, nie? a salmonella ginie w temp. 60+).
Jeśli żołądek jest dobrze zakwaszony, to kwas solny powinien unicestwić salmonellę nie dopuszczając do zakażenia, prawda?

Swoją drogą, czemu tatara robi się z mięsa wołowego, a nie z wieprzowego (bo włośnie?) ale już surowy wędzony boczek jest ok? Wędzenie nie zabije pasożytów.

A co z suszonym mięsem? Suszenie też nie zabija pasożytów, a mimo tego jedzenie suszonego mięsa jest normalne, a surowego nie.

Czemu suplementy z organów są robione z wołowiny i wieprzowiny, a nie z drobiu?


#zdrowie #jedzenie #dieta #mieso #suplementy
  • 24
@Chodtok:

wkładanie go w dość wilgotny i wrażliwy przełyk to dobry pomysł


Pewnie jakaś kapsułka, która rozpuści się dopiero w żołądku załatwiłaby sprawę, ale lepiej nie ryzykować.

świeżo wyciskany lepszy ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma


Taki świeżo wyciśnięty ma w sobie witaminy i enzymy, a taki ze sklepu to po prostu słodka woda () Żeby zmetabolizować węglowodany zawarte
@Chodtok: Ma więcej, ale jeśli był źle przechowywany to kwasy się utleniły i są bezwartościowe, a wręcz szkodliwe ;-;
A jajka są świeże i mają też inne składniki odżywcze, nie tylko sam tłuszcz ^^