Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,
Piszę pod tagiem #slub do mirków którzy brali ślub cywilny.
Czy u Was też spotkaliście się z betonem podczas próby organizacji ślubu cywilnego w sobotę?
Wszystkie USC w okolicznych gminach udzielają ślubów tylko w dni robocze.
Wygląda to na lobbying okolicznych parafii, w praktyce, osoby niewierzące zmuszone są do zawierania ślubu w dni tygodnia - i to w godzinach pracy urzędu!
Miło byłoby usłyszeć o Waszych perypetiach z USC, jeśli także przechodziliście tę drogę.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim w rodzinie cywilny poza urzędem w sobotę bez problemów. Niewielkie miasto na wschodzie.

Jeśli chcecie wziąć w urzędzie, to się nie dziwię, że nikt za 84 zł nie będzie się do was dostosowywać czasowo.
  • Odpowiedz
zlituj się, jednego dnia urlopu nie możesz wziąć?

@thorgoth: I wszyscy goście też mają brać urlop? To, że ktoś nie chce ślubu w kościółku nie oznacza, że nie robi też wesela.

@mirko_anonim O, prowincja na Podkarpaciu. Dla nich to może być fanaberia, bo oni tam są przyzwyczajeni że wszyscy w kościółku biorą, to bastion katolicyzmu. Zostaje Ci większe miasto. W Rzeszowie na pewno nie będzie problemu.
  • Odpowiedz
@thorgoth: Bo goście zwykle też chcą być na tym ślubie. Wszystkie wesela, na jakich byłem w ostatnich latach to był ślub cywilny w miejscu wesela (a nie w urzędzie). Myślałem że to już standard który nikogo nie dziwi.

Jedyne wesele w innym terminie niż ślub było spowodowane pandemią i lockdownem (wesele przełożyli na następny rok, ślub wzięli w 2020).
  • Odpowiedz
@DerMitteleuropaer: no to jeżeli goście bardzo chcą być na ślubie cywilnym to mogą wziąć wolne.
Ewentualnie wydać ten 1000zł i zorganizować ślub poza urzędem.
Dla mnie ten problem jest wydumany i możliwy do rozwiązania na tysiąc sposobów.
  • Odpowiedz