Aktywne Wpisy

zajsty +134
W 25 kolejce Harry Kane poza kadrą meczową z powodu kontuzji łydki.
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
Tutaj komentarz do wołania, jeśli chcesz/nie chcesz być wołany do kolejnych aktualizacji.
#bundesliga #mecz #pilkanozna #torjagerkanone2026
źródło: KvL25
Pobierz
haha123 +14
Panowie ja nie wiem czemu tutaj jest taki zmasowany atak na @tom-ek12333 bo co, bo nie jest hazardzistą jak większość tagu?
Chłop sobie gra ostrożnie, ma pozycje, jak uważa że jest za drogo to nie gra i tyle.
Ale nie robi jednego. Nie wierzy w wieczną hossę i nie robi fikołków myślowych, co już się tagowi widocznie nie podoba, bo jak ktokolwiek może mieć inne zdanie niż święta hossana na wieczność amen
Chłop sobie gra ostrożnie, ma pozycje, jak uważa że jest za drogo to nie gra i tyle.
Ale nie robi jednego. Nie wierzy w wieczną hossę i nie robi fikołków myślowych, co już się tagowi widocznie nie podoba, bo jak ktokolwiek może mieć inne zdanie niż święta hossana na wieczność amen

Cześć, jak podchodzicie do inwestowania w ETF, kiedy wykorzystujecie również takie narzędzia do optymalizacji podatkowej, jak IKE i IKZE?
Chciałbym operować na poziomie 60-80% akcje ETF, reszta obligacje EDO.
Czy takie założenie ma sens:
IKE i IKZE - DM i inwestowanie w akcje globalne
Jeżeli uda się coś ponad nadwyżke inwestować to dalej akcje globalne Vanguard FTSE All-World przez DM, priorytet to wykorzystanie limitów IKE i IKZE, następnie
-> tutaj wybór Vanguard FTSE All-World 55%
-> do tego S&P 500 15%
ETF na złoto
-> iShares Gold Trust 10%
Obligacje
-> EDO detaliczne
Co myślicie?
#inwestowanie #etf
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: jeśli chcesz mieszać akcje, obligacje, złoto, to może zastosuj któryś z rekomendowanych, przetestowanych portfeli pasywnych, np. Golden Butterfly
Albo zrezygnuj całkowicie z sp500 albo zwiększ ekspzycje na sp500 i dokupuj jakiś EM . Tylko tutaj będą problemy z rebalancjngkiem.
Jeśli chcesz iść w all world to ja bym chyba rezygnował z sp500. Albo wrzucił to na spekulacje lub w edo.
To moje zdanie to nie jest porada inwestycyjna.
Bardziej wlasnie traktowac te czesc spekulacyjnie, gdzie firmy tech beda nadal spektakularnie rosly. Ale zeby nie byla to znaczaca czesc portfela, bo moze byc tez zjazd. Ewentualnie jakis inny ETF, ktory moze pokusic sie o duzo wyzsze ROI, niz FTSE
@mirko_anonim: to może IUIT, sam go mam na IKE