Aktywne Wpisy
mickpl +1630
W końcu wyszłam się spotkać z ludźmi. Oh, tak długo nie miałam interakcji, że zapomniałam jak to jest spędzać z ludźmi czas i się komunikować, czasem mózg mi się wyładowywał społecznie, ale potem wracał do normalności.
Tak, prasowanie nie jest moją mocną stroną jak widać.
Czy też macie tak, że na jakiś czas robicie tryb samolotowy w stosunku do ludzi, a potem wracacie i znów to samo.
Tak, prasowanie nie jest moją mocną stroną jak widać.
Czy też macie tak, że na jakiś czas robicie tryb samolotowy w stosunku do ludzi, a potem wracacie i znów to samo.
Kontakt z ludźmi jest dla mnie:
- trudny. 26.9% (35)
- łatwy. 16.9% (22)
- łatwy, ale unikam ludzi. 37.7% (49)
- zbędny. 18.5% (24)
Podsumowując żeby moc spokojnie przejść na FIRE (Financial Independence Retire Early) do 50 (25 lat pracy) na inwestycje i odłożenie trzeba przeznaczyć okolo miliona euro + życie + przyjemności. Czyli żeby być w stanie odłożyć 15-20k (25 lat daje milion euro z hakiem) msc trzeba zarabiać około 22-27k na reke. To wszystko przy założeniu normalnych kosztów życia około 5-7k.
Oczywiście ten wysryw powstał z kalkulacja dla rodziny 2+1 lub 2+2 i życie w mieście wojewódzkim bądź pod.
Oczywiście jest jeszcze opcja zakredytowania się po same jaja wtedy schodzimy dużo niżej z odkładaniem i płacimy miniratke 5000-7000 msc xd
Niestety ceny #nieruchomosci są tak chore ze teraz nawet zarabiając takie kwoty ciężko się o tym mówi.
Tak wiec jeżeli ktoś myśli o FIRE bez jednego mocnego etatu bądź dwóch etatów może być to trudne, no chyba ze forever alone :p
@programistalvlhard: tylko po cholerę #!$%@?ć tyle pieniędzy miesięcznie? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Znaleźć ogarniętą różową, która dokłada kolejne 15-20k miesięcznie do budżetu i nie ma co się martwić.
@programistalvlhard: Tak się nikomu nie wydaje. Programiści zarabiają średnio 4-5k euro na rękę. Mało który myśli, że to absurdalnie dużo. Żyjemy jednak w biednym kraju, w którym takie pieniądze są dla większości nieosiągalne. To ten ból dupy o to jest bardziej autentyczny niż wybujałe ego programistów.
@programistalvlhard: przestałem czytać, kolejny wątek #tylkodlahomosuperiorzit
- dużego spadku
- dochodów rzędu przynajmniej 100k dolarów rocznie na łebka
To mrzonki niestety. W realiach polskich osiągalne dla jakiegoś procenta ludzi. Zresztą cały ruch powstał w oparciu o to, że giełda będzie dawała ponadnormatywne zyski.
Ja się nastawiam na emeryturę w wieku 60 lat, wtedy można wypłacić IKE bez Belki.
@borjaki Da się spokojnie. ;) odrzuć „niedasizm”.
@programistalvlhard: Oczywiście że osiągnięcie FIRE jest trudne, nawet bardzo trudne. Nasłuchają się ludzie wizji na youtubie i myślą, że całe życie będą egzystować za 3-5k tak jak tuż po studiach. No chyba nie.
Ja, jako programista, skupiam się na pierwszej połowie skrótu - FI. Chcę nie musieć już pracować, jednocześnie wiem, że po prostu praca daje mi
I wbrew pozorom dużo osób to osiąga w Polsce, np. posiadając dom/mieszkanie bez kredytu i jakiś pasywny dochód. Podstawowe koszty życia są pokryte a na resztę zachcianek trzeba po prostu zapracować.
Mogę się zgodzić że w polskich warunkach mówienie o FIRE przed 60/65 dotyczy tylko garstki osób. I całe fire w naszych warunkach opiera się o konta emerytalne i nieruchomości.
@SokalskiWilczek dlatego warto o tym myśleć za wczasu, a nie obudzić się w wieku 50 lat i uświadomić ze ma się problem xd
@peoplearestrange No tak najłatwiej (
@slgdfhsdhjfbs: I dlatego właśnie wszelkie Iwucie i Samołyki nie ukrywają, że najlepszą inwestycją pozostaje inwestycja w rozwój zawodowy i podwyższanie swoich zarobków z pracy.
@BreathDeath: brak dzielenia 50/50 jest frajerstwem