Aktywne Wpisy

nervous_breakdown +968
Ciekawostka: zespół Pectus istnieje tylko po to, aby występować w telewizji śniadaniowej, opowiadać o tym, że są braćmi i że w tym roku na święta będą lepić pierogi
#muzyka #ciekawostki
#muzyka #ciekawostki
źródło: 000LM014IOUC5MT8-C322-F4
Pobierz
Dorciqch +198
źródło: temp_file8589038139457099639
Pobierz

Może mi ktoś pomoże lub zaproponuje strukturę zbudowania danych.
Dla każdej instytucji np Orange i Tauron muszę wygenerować słownik który będzie zawierał key jako podmieniana wartość oraz value jako czym to będzie zastąpione.
Załóżmy że dla takiego Orange jest to 10 par kluczy:wartości gdzie 3 z nich są bezpośrednio odczytywane z pliku Excel (no nic mądrzejszego i łatwiejszego nie wymyśliłem zwłaszcza że program jest w wersji cli) reszta jest budowana za pomocą różnych splitow itp czyli mamy klucz title z wartością odczytana z excela a np numer działki odczytywany właśnie z tytułu.
Do tego jeszcze muszę dodać jakaś weryfikację że jak wybrałeś Orange to musisz wypełnić te i te komórki.
Z tego powstał mi słownik z pierwszym kluczem Orange i ze słownikiem neededcells: [a1, b2]
I analogixznie Tauron neededcells: [a1, c1]
Potem to jest mielone różnymi funkcjami i powstaje już konkretny słownik do użycia docxreplace
Na zasadzie zmienna= split(title)
Potem mam key : zmienna
Ni podoba mi się struktura takiego pliku, nie bardzo widzę możliwośc sensownego zastosowania klasy, może mnei naprowadsicie na coś?
Sorry że to pseudokod ale długo mnie nie będzie w domu i nie mam jak wkleić konkretnego wycinka
firma_1 = {"_required": ["a1", "b2"],
"name": "Firma 1 inc"
https://pastebin.com/u8PJ0iqm - tutaj masz fragment kodu dokladnie jak to jest napisane z pominieciem funckji które nie są istotne.
class BaseTemplate:
today_date = datetime.today().strftime("%Y-%m-%d")
# task_folder
Ok, dochodzimy do czegoś; masz sobie dwie klasy które rozumiem robią też z grubsza to co chcesz - jest sobie jakiś szablon docx i trzeba go konkretnie takimi danymi uzupełnić jakie oczekuje.
Na mój gust - w tym przypadku, nie warto robić tu jednej wspólnej klasy do parsowania tych plików Excela. Znając
samo wyciągniecie danych ok, rozumiem i rzeczywiście trzymanie tego w osobnych plikach *.py nie wygląda na aż tak zły pomysł, tymbardziej, że program jest pisany dla 3 osób pisany przez wanna be juniora za darmoszkę.
zakładając, że wszystkie możliwe dane mamy zaciągnięte w sposób opisany przez Ciebie, jest coś złego w tym, żeby po prostu linijka po linijce, już w zasadzie bez
Nie ma w tym nic złego. Ogólnie, to już kwestia podejścia - jeśli chciałbyś z tego robić porządny projekt to tak, było by sporo do poprawy, ale jeśli coś działa i ułatwia pracę - to po co? Nie zawsze też warto robić wszystko idealnie, czasem warto wybierać sobie zasady, typu KISS
A co do pliku xlsx skąd mają być pobierane dane. Ode mnie dokładnie zależy
docelowo wczytywany plik excela zrobiłbym tak, że tworzę kopię tego pliku w folderze zadania wybieranym przez usera (stąd takie rozwiązanie gdyż własnie te wszystkie dokumenty są generowane dla konkretnego wybranego folderu który jednocześnie jest zadaniem) i każe go mu wypełnić, a potem:
`from datetime import datetime, timedelta
import re
Regex powinien też łapać myślnik (Bielsko-Biała) czy coś takiego. Dla każdego re.search-a warto sprawdzać czy coś się znalazło czy nie. Zamiast wywoływać
get_attr_from_title(title)[1]kilkukrotnie, już lepiej wywołać raz, tytuł się nie zmienia....changes = get_attr_from_title(title)
sheet["A2"]
Bielsko-Biała - pewnie masz rację, póki co w moim rejonie działań się miejscowości z myślnikiem nie zdarzają, ale warte pokrycia na pewno.
W jaki sposób? Co masz na myśli? Mam