Aktywne Wpisy

Bolns_Sesz +82
#samochody #pokazauto #motoryzacja
Kuurła, kilka lat temu zastanawiałem się skąd ludzie mają kasę na nowe samochody premium. A kilka dni temu sam sobie takiego kupiłem
(。◕‿‿◕。)
Oby tylko się nie psuła, bo różne są sytuację z nowymi audi. Niektóre odpalają już choinki na desce, mimo że do świąt jeszcze trochę :D
Kuurła, kilka lat temu zastanawiałem się skąd ludzie mają kasę na nowe samochody premium. A kilka dni temu sam sobie takiego kupiłem
(。◕‿‿◕。)
Oby tylko się nie psuła, bo różne są sytuację z nowymi audi. Niektóre odpalają już choinki na desce, mimo że do świąt jeszcze trochę :D
źródło: IMG_4941 kopia
Pobierz
perfumowyswir +26
#gielda #kryptowaluty #bitcoin #inwestycje
Za ile byście kupili bitcoina? Ja — za nic. BTC nie ma żadnej wewnętrznej wartości. Za tradycyjnym pieniądzem (fiat) stoją przynajmniej całe gospodarki państw, ich banki centralne i siła militarna. To konkretny, namacalny syste. — za bitcoinem stoją głównie przegrywy z ostatnimi zaskórniakami, które liczą na cudowną zmianę losu, i kryminaliści, którym bitcoin pasuje do prania kasy.
Za ile byście kupili bitcoina? Ja — za nic. BTC nie ma żadnej wewnętrznej wartości. Za tradycyjnym pieniądzem (fiat) stoją przynajmniej całe gospodarki państw, ich banki centralne i siła militarna. To konkretny, namacalny syste. — za bitcoinem stoją głównie przegrywy z ostatnimi zaskórniakami, które liczą na cudowną zmianę losu, i kryminaliści, którym bitcoin pasuje do prania kasy.

Ile może kosztować ze stanu deweloperskiego wykończenie szeregówki 80 m2 w spoko standardzie ze wszystkim i w jakim czasie? Szacuję, że ok. 250k w 2 miesiące do wprowadzenia?
Na co warto wydać więcej, a na czym można oszczędzić?
#nieruchomosci
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Odklejka wykończeniowa nigdy mnie nie przestanie dziwić na tym tagu. Napisz, jaki interesuje Cię standard, czy w wykończenie wliczasz wszystkie meble, czy wliczasz rtv, czy już masz swoje.
Wykończyłem 150m domu za 100k w zeszłym roku, gdyż rtv i meble w większości miałem swoje, więc większość pomieszczeń poza kuchnią i łazienką to była farba, panele i listwy. I nic więcej.
Przy wykorzystaniu topowych rzeczy marketowych i top w elektronice zmieścisz się w 200k.
Jak będziesz brać wszystkie meble na wymiar, kamień w kuchni i prawdziwie drewno na podłodze to 300k będzie mało.
Ja 2 lata temu robiłem 2 piętra w sumie 90m2. Wszytko od zera (nawet garnki i talerze).
Firma wykończeniowa zrobiła mi wszytko w 3 tygodnie za 110k, około 60k poszło w nowe meble i sprzęty.
Aktualnie parząc po znajomych to ceny materiałów niewiele podrożały. Odkleiło się za to część usługodawców.
Byle szafa na wymiar to zaczyna się rozmowa o 6k, a ciekawsze zabudowy to po 20k
Znajoma w tym roku wykańczała 65m2 mieszkania w dewelopece.
Miała 150k w transzy na wykończenie. Wszystko co mogła robiła ze swoim chłopem. Podłogi i drzwi kupiła z usługą montażu ze sklepu (kosztowało to 20% więcej)
Ostatecznie zwróciła 70k transzy.
Aż wstyd to mówić głośno bo jest się wyśmiewanym bajkopisarzem.
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
Dwa lata temu wiem,
@mirko_anonim: Nie, większość z tego wydałem na gołe podłogi i ściany. Miałem meble swoje. najdroższe jest zrobienie kuchni i łazienki. Ile według Ciebie kosztuje 60m^2 poddasza, na którym główny koszt to malowanie i panele AC5?
Skoro musisz kupować meble i RTV, to raczej 1500-2000 za metr, w zależności od fantazji.