Wpis z mikrobloga

@aczutuse: nie ma sensu robić certów AWS bo kosztują sporo a mają termin ważności 3 lata i potem trzeba przedłużać. Chyba że uczysz się 100% w trakcie pracy i pracodawca zapłaci ci za 2-3 podejścia do egzaminu (za 1 razem ciężko zdać, raczej za 2-3 razem się zdaje te certy)
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek: no tylko powiedz to hrkom, za kazdym razem pytają co z chmur umiem, a tak pokaze certyfikaty i uspokoją się od razu.
Nie czają, że programista jak programowanie ogarnął to wszyskiego się nauczy
  • Odpowiedz
@aczutuse pytanie po co Ci specialty database. Egzamin kładzie najwiekszy nacisk na migracje i najlepiej do Aurory. Jezeli siedzisz mocno w bazach i migrujesz jakies RDSy to może tak. Ja zawsze polecam Architect Associate na start. Ma najlepszy przekrój tematów.
  • Odpowiedz
Zdałem niedawno architekt associate i wymagało to pewnego przygotowania i nie powiem że nie ma to wartości bo ma - bynajmniej dla mnie bo w pracy od dawna mam do czynienia z aws więc to niejako jest fajny dodatek do CV i potwierdzenie pewnych umiejętności. Ścieżka associate wymaga włożenia wysiłku, egzaminy pro są już baaardzo trudne. Zacznij od architekta associate
  • Odpowiedz
@nad__czlowiek czy ja wiem czy sporo? Często rozdają zniżki i są po 75-100$ Sporo kosztują redhat czy k8s. Większość osób w branży i tak ma budżety szkoleniowe do wykorzystania. W CV czy na LN zawsze dobrze wygląda szczególnie podparte realną pracą z awsem. Egzamin associate po dobrym przygotowaniu można zdać spokojnie za pierwszym razem i mi się tak właśnie udało zdać ważne przerobić pakiet próbnych egzaminów na przykład tutorials Dojo. Egzamin
  • Odpowiedz
@aczutuse: ja może szczególnie kumaty nie jestem i mi te materiały i przygotowanie nie pomogło, oblałem kilka razy :/ generalnie jak rozmawiam z osobami które mają ten cert to każdy powtarza że bez doświadczenia to ciężko a ja z AWS mam małe doświadczenie bo jedynie jakiś routing robiłem i podobne pierdoły które może ktokolwiek wyklikac mając odrobinę pojęcia, btw warto sobie założyć darmowe konto na AWS nawet dla samej zabawy
  • Odpowiedz