Wpis z mikrobloga

Pytanie do seniorów. Jestem dość początkującym programajstrem. Niestety moje cechy nie pozwalają mi zaakceptować tego, że mój kod nie będzie 100% czysty. Czy z tego da się wyleczyć? Miał ktoś tak?( ͡° ͜ʖ ͡°) Przez to straciłem za dużo czasu oraz pieniędzy jakie mogłem zarobić po części dzięki programowaniu.
#programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mozna pisac fajny kod, ale czy on bedzie w 100% czysty to juz zalezyod tego co przyjmiesz za definicje i punkt odniesienia. Raczej watpie. W biznesie to kwestia balansu.
Kod ma przede wszystkim dzialac. Jak jest dobry zespol to kod jest pisany w sposob pozwalajacy go latwo utrzymac, testowac i rozwijac. Ale celem glownym wciaz jest dostarczenie tego co pozwala na osiagniecie zalozonych rezultatow
  • Odpowiedz
Czysty kod to taki, który działa. Opowieści znawców, proroków i innych uncle bobów o idealnym kawałku kodu możesz sobie wsadzić w buty.

Jakim cudem ten komentarz dostaje plusy? Oczywiście że można pisać w miarę czysty i jednocześnie działający kod, po prostu nie należy przesadzać w kierunku żadnej ze skrajności.
  • Odpowiedz