Wpis z mikrobloga

może trochę późno, ale wczoraj dostałem ten router z vectry, a dziś się uporałem.

Trzeba odłączyć kabel z vectry i na lanie zrestartować router (przytrzymać reset aż wszystkie diody się zaświecą)

Później 192.168.0.1 login i hasło PUSTE. Po zalogowaniu się trzeba zmienić hasło i login na swoje, oraz można zmienić ustawienia wifi. Po wszystkim wyłączyć z prądu, podpiąć kabel z vectry i włączyć. Da się dostać do ustawień na swój login i
  • Odpowiedz
@kaju1301: od razu po resecie można. Z tym że router router resetuje nazwę sieci po podpięciu kabla i resecie - musi być z "vnet" w nazwie, ale zapamiętuje moje hasło do wifi. A jeśli chodzi o dane logowania, to zapamiętało mi nazwę użytkownika user i moje hasło, użytkowników o innych nazwach usunęło. Po podpięciu do sieci ustawienia wifi są zablokowane, ale np. firewall, przekierowania portów i vpn można zmieniać.
  • Odpowiedz
@plastyczny: hej, czy po takim "zabiegu" bez problemu odbierałeś sygnał operatora? Czy któreś z ustawień dostępnych do podgladu (przed zalogowaniem do panelu administracyjnego) należy zapamiętać do ponownego wprowadzenia po resecie? Mam model cisco EPC3928 mam nadzieje, że reszta zadziała jak u Was :P
  • Odpowiedz
Niestety hasło jest ustawione przez vectrę. Reset routera przywraca domyślne hasło i można konfigurować router. Jednak (to jest informacja od vectry) po restarcie routera pobierany jest plik konfiguracyjny z serwera vectry i wszystkie ustawienia wracają do początkowych.

Jeśli chcecie zmienić sobie hasło wifi, można to zrobić z panelu fv elektronicznej (ebok.vectra.pl). Jednak jeśli chcecie ustawić coś poważnego (przekierowanie portów, stałe ip), to nie można (tj. ciągle będzie przywracana konfiguracja domyślna).

Właśnie mi
  • Odpowiedz
@el_nino123:

Oczywiście. Łatwiej zmostujesz modem z własnym routerem.

W przypadku router + router istnieje ryzyko, że trzeba będzie się nakombinować - nie byłoby sprawy, gdyby Vectra nie utrudniała dostępu do ustawień routera
  • Odpowiedz