Wpis z mikrobloga

@sphinxxx - akurat te ustawienia na dzień dzisiejszy nie są gubione - pamiętaj, że jak wklepiesz źle regułki, to po połączeniu z Vectrą standardowo tracisz dostęp do ich zmiany z poziomu routera.

Ja tam zrezygnowałem z routera na rzecz modemu po tym, jak mój dostawca przy przedłużeniu umowy stwierdził, że dalsze używanie routera będzie wiązało się z opłatą za WiFi.

@Szewa1990 - a ja znalazłem informacje, że ten patent dotyczy
  • Odpowiedz
@Kocury Jakie regułki? Potrzebuję tylko przekierować jeden port, nic się nie ma prawa zepsuć :p Pewnie i ja przy wygaśnięciu umowy zrezygnuję, to zablokowane Cisco to jest jakiś żart
  • Odpowiedz
Trzeba odłączyć kabel z vectry i na lanie zrestartować router (przytrzymać reset aż wszystkie diody się zaświecą)

Później 192.168.0.1 login i hasło PUSTE. Po zalogowaniu się trzeba zmienić hasło i login na swoje, oraz można zmienić >ustawienia wifi. Po wszystkim wyłączyć z prądu, podpiąć kabel z vectry i włączyć. Da się dostać do ustawień na swój >login i hasło.

Przekierowania portów działały, obecnie nie mogę tego potwierdzić. (poza domem od dłuższego czasu)

Wiem,
  • Odpowiedz
@plastyczny Na początek dla formalności odezwę się do BOKu i pomocy technicznej, może coś się uda ugrać. Tryb z bridgem wydaje się najmniej inwazyjny, bo z tym resetowaniem to chyba różnie może być, a w końcu chodzi o jeden głupi port :p Dzięki za odpowiedź i wskazówki.
  • Odpowiedz
@plastyczny: @Kocury: patent z resetem faktycznie działa, wciąż mam dostęp do panelu routera. Niestety z niewiadomego powodu przekierowany port wciąż jest zamknięty, chociaż wszystko jest poprawnie poustawiane, dziwne.
  • Odpowiedz
@Kocury cisco-pc, na razie nie mam wolnego routera na zabawę z trybem bridge. Na kompie mam stałe IP, ustawiam port filtering, port forwarding, DMZ, nic :/
  • Odpowiedz
@sphinxxx: DMZ na razie odpuść - nigdy go nie używałem, poza tym w pewnym momencie przeczytałem nawet, że DMZ nie działa poprawnie na tych routerach ( być może chodziło nawet o nadpisywanie ustawień dla bezpieczeństwa ).

Na pewno NIGDY nie ustawiaj jednocześnie DMZ i dodatkowo: Applications & Gaming -> Port Range Forwading.

Pokaż coś tam narzeźbił
K.....y - @sphinxxx: DMZ na razie odpuść - nigdy go nie używałem, poza tym w pewnym m...

źródło: comment_p6gBNzAp2hYPPR1PpJkgNQHBsE7GFfL3.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Faktycznie masz dobrze - na tę chwilę tylko w software widziałbym problem, ale skoro wyłączasz na czas testów antywiry i resztę i nadal nie działa, to brak pomysłu :)
  • Odpowiedz
@sphinxxx: jak wszedłeś do tej konfiguracji? żaden login i hasło nie pasuje na 192.168.0.1

@Szewa1990:

@plastyczny: wiecie jak zmienić szerokość kanału na 20 MHz w tym EPC3928? Na stronie Vectry w konfiguracji nie ma takiej możliwości. Trzeba bawić się w to odłączanie, resetowanie itd?
  • Odpowiedz