Wpis z mikrobloga

@Ximcio: tylko to nie jest blue, bo w środku na 100% było zimne xD Na blue obsmaża się nie jakieś super-grube kawałki, żeby właśnie się zamknęło i trochę zagrzało w środku - powinno mieć lekko ponad 40 stopni, w co szczerze wątpię w tym przypadku.
  • 0
@Bloodaxis1: akurat z tego kawałka nie dałoby się zrobić, bo to zostało końcówka polędwicy była i po prostu za mała średnica. Źle też ucięta jest, bo kawałek na steki powinno się kroić w drugą stronę, żeby przy obróbce ciepło się rozchodziło wzdłuż, przez włókna a tu szły włókna w poprzek.
  • 0
akurat z tego kawałka nie dałoby się zrobić, bo to zostało końcówka polędwicy była i po prostu za mała średnica. Źle też ucięta jest, bo kawałek na steki powinno się kroić w drugą stronę, żeby przy obróbce ciepło się rozchodziło wzdłuż, przez włókna a tu szły włókna w poprzek.

@geuze: to uwierz, że było ciepłe. Nawet po sciągnięciu z patelni sobie leżało 2 minutki pod przykryciem
@TypicznyMaciek: bakterie są tylko na powierzchni mięsa, dlatego się je obsmaża. Z tego też względu burgery nie powinny być serwowane w innym stopniu wysmażenia niż well done. Dlatego, że podczas mielenia, mięso na którym są bakterie znajduje się wewnątrz kotleta. Dobra praktyka przy robieniu Tatara jest spryskanie albo octem, albo spirytusem powierzchni wołowiny przed zmieleniem.
@IronBB

@Ximcio: Plusik za dodanie tagu wegetarianizm - niech biedacy wiedzą co tracą. Nie ma nic lepszego niż kawał dobrze przyrządzonej wołowinki ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Dlaczego wyzywasz ludzi od biedaków? Sam bym chętnie steka #!$%@?ł i mięso w smaku jest dobre, ale większość ludzi nie je go z innych powodów, tak ciężko to zrozumieć?
@mitotasak: Nie wyzywam, zwyczajnie głęboko w serduszku współczuję, że dali się omamić tym wszystkim trendom eko-wege-soya-gay-friendly. Człowiek z własnej, nieprzymuszonej woli nie rezygnuje z takich smakołyków jak burger, schaboszczak czy karkówka. To musi być jakiś wpływ z zewnątrz bo jak inaczej to wytłumaczyć?
@Ximcio W sumie śmieszne. Jak rozumiem ten post miał, najwyraźniej przez jakieś socjopatyczne zapędy autora, uderzyć w grupę najbardziej szkodzącą ładowi społecznemu oraz dobrostanie ludzkości czyli ludzi którzy nie jedzą mięsa. Zamiast tego ludzie cisną chłopa, że mięsa nie umie dobrze przygotować xD
  • 0
@Miesho: No bez powodu się nie daje takiego tagu na dział mięsa :D Każdy je co chce i przygotowuje jak chce :D Niektórzy by pewnie robili awanturę, że dostali surowego tatara albo carpaccio :D
@soundboy: nie jest, jest rare, stek można zrobić jeszcze bardziej krwisty, jeśli ktoś lubi. I co ważne - takiego mięsa ci nie wcisną nieświeżego, jak ktoś zamawia wysmażony stek, to zawsze dostanie najstarszy, najmniej świeży kawał mięcha, jaki był w knajpie ;)

@Ximcio: śliczne to jest, osobiście prefereuję medium rare / medium, ale i tak ślinka idzie. Tylko po cholerę tagujesz wege? Słabe to.

@anonim1133: akurat na stek masełka