Wpis z mikrobloga

#mirkowyzwanie No dobra Mirasy, jak wczoraj pisalam przygotowałam w ramach wyzwania nie jedną, a trzy filmowe potrawy.
Dziś daję Wam do zgadnięcia film, w którym pojawia się klasyczny Apfelstrudel. W jakim filmie był jedzony?

Wołam również #film i #gotujzwykopem i #pieczzwykopem żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zgadnięcia, ale myślę, że dacie radę bez podpowiedzi.

Zamieszczam również przepis na tę pyszność:

Ciasto:
185 g mąki chlebowej + do podsypywania
60 ml oleju
2 białka
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki soku z cytryny
60 ml ciepłej wody

Nadzienie:
3 kwaśne jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki
Skórka z 1 cytryny
Cukier według uznania (oryginalnie jest 110 g, ale ja dałam łyżkę)
1 łyżka cynamonu
Opcjonalnie:
60 g posiekanych orzechow
60 g rodzynek

Dodatkowo:
115 g roztopionego masła

Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek
2. Do dołka wlej: białka, olej, sól, sok z cytryny
3. Zacznij wyrabiać palcami dolewając po trochu wody, aż składniki się połączą
4. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąka i energicznie zagniataj ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i mięciutkie
5. Przełóż do naoliwionej miski i daj odpocząć pół godziny
6. Jabłka wymieszaj z cukrem, cynamonem i resztą pyszności
7. I teraz najważniejszy punkt programu: blat przykryj obrusem (najlepiej wzorzystym). Rozwałkuj ciasto na obrusie w okrąg o średnicy 60 cm.
8. Podnieś brzegi ciasta i rozciągaj je w dłoniach, najbardziej jak się da. Przez ciasto masz wyraźnie widzieć wzór na obrusie.
9. Przytnij ciasto do prostokąta. Posmaruj roztopionym masłem i jeśli chcesz posyp orzechami.
10. Wyłóż jabłka na jednym końcu ciasta i zaczynając od tego brzegu zwijaj ciasto jak roladę (pomoże Ci w tym obrus). W miarę rolowania smaruj masłem wierzch.
11. Brzegi rolady dokładnie zamknij
12. Przełóż na blach, wierzch posmaruj roztrzepanym i żółtkami
13. Piecz ok. 45-50 minut do złotego koloru, co 10 minut smarując masłem.
14. Po upieczeniu odczekaj godzinę zanim zaczniesz kroic
15. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, ale na nią trzeba poczekać

Mój nie do końca wyszedł, bo zgapilam się ze smarowaniem w środku.
Dorciqch - #mirkowyzwanie No dobra Mirasy, jak wczoraj pisalam przygotowałam w ramach...

źródło: temp_file5880360896835313444

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

  • 6
@Karo247 za szybko poszło, zdecydowanie za szybko ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@faramka no tego ciasta tak się użyć nie da, bo jest kruche mocno
@moll ja też nigdy nie zrobiłam amerykańskiej szarlotki, a jabłeczników różnej maści mam na koncie sporo. Może trzeba zrobić, jabłuszka z działki mam, mogę szaleć ( )
  • Odpowiedz
  • 2
@moll jak będziemy gdzieś do rodziny jechać, bo to będzie ciasto żeby je komuś oddać. Za dużo węglowodanów ostatnio zjadam ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@moll tego strudla z przepisu sobie zrób koniecznie! Pyszności. A ze śmietanką to już w ogóle. Jak sobie w środek wrzucisz jakąś kwaśną odmianę jabłek i jeszcze potraktujesz je odrobinkę cytryną, to się tak pięknie z tym ciastem i śmietanką komponuje, że zjadasz wielki kawał nawet nie wiedząc kiedy xD
  • Odpowiedz