Aktywne Wpisy
LuckiesFlow +365
Może ktoś widział? Niestety…
Skradziono mi Alfę Romeo Giulia nr EL6KU63
Każdego kto ma jakieś informacje proszę o kontakt.
#wykopefekt #motoryzacja #samochody
Skradziono mi Alfę Romeo Giulia nr EL6KU63
Każdego kto ma jakieś informacje proszę o kontakt.
#wykopefekt #motoryzacja #samochody
JamesJoyce +12
#it #programowanie #programista15k #pracait
Czołem Mirki,
Zauważyłem ostatnio ciekawy i nieco dziwny trend. Na różnych grupach na Facebooku, Discordach i Twitterze, gdy pojawia się artykuł o tym, że AI może zastąpić jakąś grupę zawodową, na przykład artystów czy tłumaczy, w komentarzach dominują oburzenie i wyrazy współczucia. Jednak, gdy mowa o programistach, reakcje są zupełnie inne. Wiele osób wręcz cieszy się na myśl, że programiści mogą stracić pracę przez AI. Przykład załączony, ale jest ich mnóstwo.
Zastanawiam
Czołem Mirki,
Zauważyłem ostatnio ciekawy i nieco dziwny trend. Na różnych grupach na Facebooku, Discordach i Twitterze, gdy pojawia się artykuł o tym, że AI może zastąpić jakąś grupę zawodową, na przykład artystów czy tłumaczy, w komentarzach dominują oburzenie i wyrazy współczucia. Jednak, gdy mowa o programistach, reakcje są zupełnie inne. Wiele osób wręcz cieszy się na myśl, że programiści mogą stracić pracę przez AI. Przykład załączony, ale jest ich mnóstwo.
Zastanawiam
Dziś daję Wam do zgadnięcia film, w którym pojawia się klasyczny Apfelstrudel. W jakim filmie był jedzony?
Wołam również #film i #gotujzwykopem i #pieczzwykopem żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zgadnięcia, ale myślę, że dacie radę bez podpowiedzi.
Zamieszczam również przepis na tę pyszność:
Ciasto:
185 g mąki chlebowej + do podsypywania
60 ml oleju
2 białka
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki soku z cytryny
60 ml ciepłej wody
Nadzienie:
3 kwaśne jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki
Skórka z 1 cytryny
Cukier według uznania (oryginalnie jest 110 g, ale ja dałam łyżkę)
1 łyżka cynamonu
Opcjonalnie:
60 g posiekanych orzechow
60 g rodzynek
Dodatkowo:
115 g roztopionego masła
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek
2. Do dołka wlej: białka, olej, sól, sok z cytryny
3. Zacznij wyrabiać palcami dolewając po trochu wody, aż składniki się połączą
4. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąka i energicznie zagniataj ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i mięciutkie
5. Przełóż do naoliwionej miski i daj odpocząć pół godziny
6. Jabłka wymieszaj z cukrem, cynamonem i resztą pyszności
7. I teraz najważniejszy punkt programu: blat przykryj obrusem (najlepiej wzorzystym). Rozwałkuj ciasto na obrusie w okrąg o średnicy 60 cm.
8. Podnieś brzegi ciasta i rozciągaj je w dłoniach, najbardziej jak się da. Przez ciasto masz wyraźnie widzieć wzór na obrusie.
9. Przytnij ciasto do prostokąta. Posmaruj roztopionym masłem i jeśli chcesz posyp orzechami.
10. Wyłóż jabłka na jednym końcu ciasta i zaczynając od tego brzegu zwijaj ciasto jak roladę (pomoże Ci w tym obrus). W miarę rolowania smaruj masłem wierzch.
11. Brzegi rolady dokładnie zamknij
12. Przełóż na blach, wierzch posmaruj roztrzepanym i żółtkami
13. Piecz ok. 45-50 minut do złotego koloru, co 10 minut smarując masłem.
14. Po upieczeniu odczekaj godzinę zanim zaczniesz kroic
15. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, ale na nią trzeba poczekać
Mój nie do końca wyszedł, bo zgapilam się ze smarowaniem w środku.
@Dorciqch: to jakby American Pie, ale jednak nie XD #pdk
Kurna, tyle robię szarlotki, a takiej nigdy nie zrobiłam...
@faramka no tego ciasta tak się użyć nie da, bo jest kruche mocno
@moll ja też nigdy nie zrobiłam amerykańskiej szarlotki, a jabłeczników różnej maści mam na koncie sporo. Może trzeba zrobić, jabłuszka z działki mam, mogę szaleć (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Komentarz usunięty przez moderatora
zablokuj sobie i nie ogladaj jak nie pasi