Aktywne Wpisy
black_coffe +3
Yuri_Yslin +16
Czasami słyszę, że mieszkania podrożały, ale średnia pensja wzrosła.
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
No to sprawdzam:
Średnia pensja brutto #warszawa - 2017 rok: ok. 5500 zł
Średnia pensja 2023: ok. 8800 zł.
Dotyczy wyłącznie sektora przedsiębiorstw (co jest nieco przekłamane, bo pomija rosnący udział B2B, na którym są niemal wszyscy najlepiej zarabiający, ale coś musimy przyjąć).
Wzrost: +60%.
Cena mieszkania na Targówku w 2017: ok. 6500zł za metr, 3 pokoje (np. https://warszawa.nieruchomosci-online.pl/mieszkanie,na-sprzedaz/17429030.html )
Cena mieszkania na
Dziś daję Wam do zgadnięcia film, w którym pojawia się klasyczny Apfelstrudel. W jakim filmie był jedzony?
Wołam również #film i #gotujzwykopem i #pieczzwykopem żeby zwiększyć prawdopodobieństwo zgadnięcia, ale myślę, że dacie radę bez podpowiedzi.
Zamieszczam również przepis na tę pyszność:
Ciasto:
185 g mąki chlebowej + do podsypywania
60 ml oleju
2 białka
0,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki soku z cytryny
60 ml ciepłej wody
Nadzienie:
3 kwaśne jabłka pokrojone w cieniutkie plasterki
Skórka z 1 cytryny
Cukier według uznania (oryginalnie jest 110 g, ale ja dałam łyżkę)
1 łyżka cynamonu
Opcjonalnie:
60 g posiekanych orzechow
60 g rodzynek
Dodatkowo:
115 g roztopionego masła
Wykonanie:
1. Mąkę przesiej do miski, zrób dołek
2. Do dołka wlej: białka, olej, sól, sok z cytryny
3. Zacznij wyrabiać palcami dolewając po trochu wody, aż składniki się połączą
4. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąka i energicznie zagniataj ok. 7 minut, aż ciasto będzie elastyczne i mięciutkie
5. Przełóż do naoliwionej miski i daj odpocząć pół godziny
6. Jabłka wymieszaj z cukrem, cynamonem i resztą pyszności
7. I teraz najważniejszy punkt programu: blat przykryj obrusem (najlepiej wzorzystym). Rozwałkuj ciasto na obrusie w okrąg o średnicy 60 cm.
8. Podnieś brzegi ciasta i rozciągaj je w dłoniach, najbardziej jak się da. Przez ciasto masz wyraźnie widzieć wzór na obrusie.
9. Przytnij ciasto do prostokąta. Posmaruj roztopionym masłem i jeśli chcesz posyp orzechami.
10. Wyłóż jabłka na jednym końcu ciasta i zaczynając od tego brzegu zwijaj ciasto jak roladę (pomoże Ci w tym obrus). W miarę rolowania smaruj masłem wierzch.
11. Brzegi rolady dokładnie zamknij
12. Przełóż na blach, wierzch posmaruj roztrzepanym i żółtkami
13. Piecz ok. 45-50 minut do złotego koloru, co 10 minut smarując masłem.
14. Po upieczeniu odczekaj godzinę zanim zaczniesz kroic
15. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną, ale na nią trzeba poczekać
Mój nie do końca wyszedł, bo zgapilam się ze smarowaniem w środku.
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora