✨️ Obserwuj #mirkoanonim Hej, Ostatnio gadałem z sąsiadem. Przyszedł do niego Tauron i zaproponował 12k rocznie od hektara pola, pod budowę farmy fotowoltaicznej. Sąsiad ma łącznie 30 hektarów takiego pola pod farmę, jest to obszar Dolnego Śląska. Dzierżawa ma być na 30lat a kwota dzierżawy rewaloryzowana. Renoma Taurona chyba jest tu plusem, ale po researchu na wiosce wyszło, że chodzą też ludzie z innych firm i proponują kasę 2x większą. W obu przypadkach kasa i tak by była wypłacana dopiero po wybudowaniu. Ma to szansę na realizację? Jak jest stawkami od hektara? Dlaczego firmy krzaki proponują 2x tyle co Tauron? Można gdzieś znaleźć w internecie szczegółowe informacje o wybudowanych inwestycjach tego typu np. ile taka farma przynosi zysku rocznie, opinie osób ktore wydzierżawiły pole?
Bardzo często praktykowane jest oferowanie wysokich czynszów znacznie przekraczającej stawki rynkowe, np. 20 tys. zł od 1 ha dzierżawionego gruntu. Często w takiej umowie pojawiają się zapisy ograniczającego płatność czynszu jedynie od powierzchni bezpośrednio pod zamontowanymi panelami fotowoltaicznymi, co jest niekorzystne dla właściciela gruntu.
@mirko_anonim: nie wiem, choć się domyślam, że to dlatego, bo to firmy krzaki, a przy Tauronie masz pewność, że będzie to zrobione legitnie i rzeczywiście dostanie pieniądze.
@mirko_anonim: sugeruje taką umowę dobremu prawnikowi pokazać, znajomy też takie coś dostał i zrezygnował, tam możesz mieć pełne zarządzanie działką, podział na mniejsze, możliwość dzierżawy innym podmiotom pod różne działalności....
@mirko_anonim: Ktoś tu już kiedyś wspominał - solidna _firma + prawnik + dobrze rozwiązana FORMALNIE kwestia utylizacji odpadów (jakieś zabezpieczenie na wypadek upadku firmy?). Ktoś to za te ~20 lat będzie musiał "posprzątać" zgodnie z przyszłymi normami.
@mirko_anonim: da się wytargować żeby płacili od początku dzierżawy i można, a nawet trzeba zawrzeć w umowie, że mają po sobie graty zabrać po ustaniu dzierżawy lub przenieść własność na właściciela ziemi.
EDIT: a firmy krzaki krzyczą dużo bo zapis jest o płatności dopiero po wybudowaniu, a oni w życiu żadnej farmy nie postawili, narazie hurtowo umowy podpisują i 99% z nich nie będzie zrealizowane
Anonim (nie OP): @JuneJohn z pierwszą częścią się zgadzam. Myślisz że sprzęt po takim czasie nie będzie już zdatny do użytku? Okres to 30 lat, jakoś nie wierzę że uda się tak wstrzelić z serwisami żeby ostatniego roku był do zezłomowania. No chyba że to kwestia bezpieczeństwa czy jakiejś homologacji.
Słyszał ktoś o handlu tymi umowami lub tym że prędzej czy później ta ziemia trafi do Tauron przez pośrednika krzaka
@mirko_anonim: Pojęcia nie mam. Nie jestem prawnikiem, nie obracam ziemią ani nie umowami ani nawet nie mieszkam w Polsce od ponad dekady. A technicznie - trudno szacować. Ale powiedz jak ci się jeździ dwudziestoletnim autem? Bo mi dość słabo.
Hej,
Ostatnio gadałem z sąsiadem. Przyszedł do niego Tauron i zaproponował 12k rocznie od hektara pola, pod budowę farmy fotowoltaicznej. Sąsiad ma łącznie 30 hektarów takiego pola pod farmę, jest to obszar Dolnego Śląska. Dzierżawa ma być na 30lat a kwota dzierżawy rewaloryzowana. Renoma Taurona chyba jest tu plusem, ale po researchu na wiosce wyszło, że chodzą też ludzie z innych firm i proponują kasę 2x większą. W obu przypadkach kasa i tak by była wypłacana dopiero po wybudowaniu.
Ma to szansę na realizację? Jak jest stawkami od hektara? Dlaczego firmy krzaki proponują 2x tyle co Tauron?
Można gdzieś znaleźć w internecie szczegółowe informacje o wybudowanych inwestycjach tego typu np. ile taka farma przynosi zysku rocznie, opinie osób ktore wydzierżawiły pole?
#fotowoltaika #farmafotowoltaiczna
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Nie znam się, ale ten artykuł wygląda na przydatny: https://www.gieldarolna.pl/strefa-wiedzy/nieruchomosci-i-grunty/7/zwroc-uwage-na-tych-10-rzeczy-przed-dzierzawa-gruntow-pod-fotowoltaike,437.html
No i pewnie jest większa szansa, że
@mirko_anonim: nie wiem, choć się domyślam, że to dlatego, bo to firmy krzaki, a przy Tauronie masz pewność, że będzie to zrobione legitnie i rzeczywiście dostanie pieniądze.
EDIT: a firmy krzaki krzyczą dużo bo zapis jest o płatności dopiero po wybudowaniu, a oni w życiu żadnej farmy nie postawili, narazie hurtowo umowy podpisują i 99% z nich nie będzie zrealizowane
Słyszał ktoś o handlu tymi umowami lub tym że prędzej czy później ta ziemia trafi do Tauron przez pośrednika krzaka
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91