Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej,
Ostatnio gadałem z sąsiadem. Przyszedł do niego Tauron i zaproponował 12k rocznie od hektara pola, pod budowę farmy fotowoltaicznej. Sąsiad ma łącznie 30 hektarów takiego pola pod farmę, jest to obszar Dolnego Śląska. Dzierżawa ma być na 30lat a kwota dzierżawy rewaloryzowana. Renoma Taurona chyba jest tu plusem, ale po researchu na wiosce wyszło, że chodzą też ludzie z innych firm i proponują kasę 2x większą. W obu przypadkach kasa i tak by była wypłacana dopiero po wybudowaniu.
Ma to szansę na realizację? Jak jest stawkami od hektara? Dlaczego firmy krzaki proponują 2x tyle co Tauron?
Można gdzieś znaleźć w internecie szczegółowe informacje o wybudowanych inwestycjach tego typu np. ile taka farma przynosi zysku rocznie, opinie osób ktore wydzierżawiły pole?

#fotowoltaika #farmafotowoltaiczna

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dlaczego firmy krzaki proponują 2x tyle co Tauron?

@mirko_anonim: Nie znam się, ale ten artykuł wygląda na przydatny: https://www.gieldarolna.pl/strefa-wiedzy/nieruchomosci-i-grunty/7/zwroc-uwage-na-tych-10-rzeczy-przed-dzierzawa-gruntow-pod-fotowoltaike,437.html

Bardzo często praktykowane jest oferowanie wysokich czynszów znacznie przekraczającej stawki rynkowe, np. 20 tys. zł od 1 ha dzierżawionego gruntu. Często w takiej umowie pojawiają się zapisy ograniczającego płatność czynszu jedynie od powierzchni bezpośrednio pod zamontowanymi panelami fotowoltaicznymi, co jest niekorzystne dla właściciela gruntu.

No i pewnie jest większa szansa, że
  • Odpowiedz
firmy krzaki proponują 2x więcej niż Tauron

@mirko_anonim: nie wiem, choć się domyślam, że to dlatego, bo to firmy krzaki, a przy Tauronie masz pewność, że będzie to zrobione legitnie i rzeczywiście dostanie pieniądze.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: sugeruje taką umowę dobremu prawnikowi pokazać, znajomy też takie coś dostał i zrezygnował, tam możesz mieć pełne zarządzanie działką, podział na mniejsze, możliwość dzierżawy innym podmiotom pod różne działalności....
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ktoś tu już kiedyś wspominał - solidna _firma + prawnik + dobrze rozwiązana FORMALNIE kwestia utylizacji odpadów (jakieś zabezpieczenie na wypadek upadku firmy?). Ktoś to za te ~20 lat będzie musiał "posprzątać" zgodnie z przyszłymi normami.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: da się wytargować żeby płacili od początku dzierżawy i można, a nawet trzeba zawrzeć w umowie, że mają po sobie graty zabrać po ustaniu dzierżawy lub przenieść własność na właściciela ziemi.

EDIT: a firmy krzaki krzyczą dużo bo zapis jest o płatności dopiero po wybudowaniu, a oni w życiu żadnej farmy nie postawili, narazie hurtowo umowy podpisują i 99% z nich nie będzie zrealizowane
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): @JuneJohn z pierwszą częścią się zgadzam. Myślisz że sprzęt po takim czasie nie będzie już zdatny do użytku? Okres to 30 lat, jakoś nie wierzę że uda się tak wstrzelić z serwisami żeby ostatniego roku był do zezłomowania. No chyba że to kwestia bezpieczeństwa czy jakiejś homologacji.

Słyszał ktoś o handlu tymi umowami lub tym że prędzej czy później ta ziemia trafi do Tauron przez pośrednika krzaka
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Pojęcia nie mam. Nie jestem prawnikiem, nie obracam ziemią ani nie umowami ani nawet nie mieszkam w Polsce od ponad dekady. A technicznie - trudno szacować. Ale powiedz jak ci się jeździ dwudziestoletnim autem? Bo mi dość słabo.
  • Odpowiedz