Wpis z mikrobloga

Cześć,
Złożyłem sobie taki komputer: Link *
+ obudowa XPG Valor Air MT (270zl)

Jest ktoś w stanie sprawdzić czy wszystko jest kompatybilne, optymalnie dobrane i ewentualnie czy któryś komponent ma lepszą alternatywę?

Budżet: Do 10k, z zastrzeżeniem, że nie staram się go wykorzystać na maxa, a wydać jak najmniej coś co spełnia moje wymagania. Czyli praktycznie cel to 7-8k

Do czego komputer: Głównie programowanie. Pracuje z wielkimi projektami które się bardzo długo kompilują i mocno zamulają IDE/intellisense. Ma to działać jak najpłynniej i to jest priorytet.
Poza tym okazyjne granie, w planach na najbliższe 2-3 lata: Wiedźmin 3, Cyberpunk2077, Spiderman 1/2, God of war ragnarok, FF VII remake, FF XVI, Baldur's gate 3
Oczekuje płynności, bez zacięć, stabilne 60 fps przy ustawieniach ultra/high na 1080p bez RT, i 30fps+ na 4k
Część gier będzie albo nagrywana, albo streamowana na twitch.
Sporadycznie montaż wideo.

Inne wymagania:
Obsługa do 6 monitorów hdmi/dp FHD (setting do pracy, nie grania) plan to 4 podłączyć do GPU, 2 do intergry
Ma chodzić ciszej niż odkurzacz
Wygląd i świecidełka rgb mnie nie interesują
W miarę możliwości futureproof
SSD min 2T,
RAM min 64GB

Zastanawiam się też, czy zostawić obecny GPU i zamienić jak już ogram powyższe tytuły, wtedy będzie już seria rtx 5000, albo i nawet 6000, czy od razu iść w coś pokroju rtx 4070Ti

#komputery #pcmasterrace #pc
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nady93: może coś mniejszego? nie rozumiem po co ludzie biorą płyty i obudowy ATX, mATX wychodzi taniej, zajmuje mniej miejsca, i pewnie znalazłoby się coś jakościowo dobrego z 3 slotami m.2, dodatkowo dzisiaj DDR4 jest mało przyszłościowy, zalecam mobo z obsługą DDR5, co do potencjalnego hałasu to polecam wiatraczki Arctic z serii P(12/14 zależnie od rozmiaru), mają wbudowane rozgałęziacze, dzięki czemu jeden do drugiego można podłączyć, jednocześnie są ciche i
  • Odpowiedz