Aktywne Wpisy
Linnior88 +87
Tęsknię za serialem "moda na sukces " zawsze to ogladalam z babcią jak zyła
drobazdy +10
Tak patrzyłem kilka wpisów na tagu nieruchomości i wkurvia mnie niesamowicie jedna rzecz:
Pisanie że mieszkanie 30-50m2 to kurnik xDDD kvrwa ja całe życie wychowałem się w mieszkaniu 28m2 gdzie mój pokój to bylo około 3mx2.5m i nie narzekałem. Miejsce na 4 szafy, kompa, lóżko i biurko było i jeszcze bylo okolo 1.5m2 na przemieszczanie się wokół. To ze jesteście bucami, słońmi w sklepie z porcelaną, grubasami i typowymi facecikami to już wiem. Ale żeby takiemu ignorantowi takie coś przeszkadzało?
Mój wujek ma dom 120m2 a i tak mieszkają w nim 2 duze rodziny i miejsca jest aż nadto, aż zamierza jeszcze 2 rodziny sprowadzić bo w sumie to mu pusto, nie chce marnować przestrzeni a i mniejsze koszta będą.
80% moich znajomych mieszka z rodzicami w podobnych warunkach
10% mieszka w kawalerce 1mx2m i nie narzeka, 10% mieszka w śmietnikach czy innych ławkach 40cmx80cm i też nie narzekają
Pisanie że mieszkanie 30-50m2 to kurnik xDDD kvrwa ja całe życie wychowałem się w mieszkaniu 28m2 gdzie mój pokój to bylo około 3mx2.5m i nie narzekałem. Miejsce na 4 szafy, kompa, lóżko i biurko było i jeszcze bylo okolo 1.5m2 na przemieszczanie się wokół. To ze jesteście bucami, słońmi w sklepie z porcelaną, grubasami i typowymi facecikami to już wiem. Ale żeby takiemu ignorantowi takie coś przeszkadzało?
Mój wujek ma dom 120m2 a i tak mieszkają w nim 2 duze rodziny i miejsca jest aż nadto, aż zamierza jeszcze 2 rodziny sprowadzić bo w sumie to mu pusto, nie chce marnować przestrzeni a i mniejsze koszta będą.
80% moich znajomych mieszka z rodzicami w podobnych warunkach
10% mieszka w kawalerce 1mx2m i nie narzeka, 10% mieszka w śmietnikach czy innych ławkach 40cmx80cm i też nie narzekają
Psycholog, to typ gadania, a psychiatra to od farmakologicznego leczenia? Nie kojarze, ale mozna zapewne łączyć te dwie metody
@JesteMlodyGzGdyni Jeżeli mieszkasz w wojewódzki mieście
@MokryMarek: nie. W przypadku leczenia lęku nie zaleca się łączyć tych dwóch form leczenia. Wszystkei standardy medyczne zalecają w pierwszej kolejności psychoterapie a pozniej jeżeli nic nie idze to farmakoterapia.
https://www.nice.org.uk/guidance/conditions-and-diseases/mental-health-behavioural-and-neurodevelopmental-conditions/anxiety
@www_h: w psychiatryku masz terapie 3x dziennie za darmo.
@programista15cm: jeżeli lekarz psychiatra będzie miał do wyboru miejsce dla osoby z myślami samobójczymi i CHAD a fobią społeczną to myślisz, że przyjmie fobie społeczną na oddziale? Do szpitala nie przyjmuje się z diagnozą fobii społecznej. Chyba, że chcesz by statystyki samobójstw jeszcze poleciały do góry. Do oddziały dziennego przy przychodni zdrowia psychicznego przyjmuje się czasami ludzi z silną fobią ale to
@MokryMarek: okej. dlatego
@MokryMarek: jaki problem tworze? mógłbyś to wyjaśnić? bo nie rozumiem Twojego argumentu. Jeżeli cokolwiek co napisał OP wzbudziło by moje wątpliwości to bym odesłał go to psychiatry ale z tego co opisał to zakładam, że jest już na etapie zauważenia, że ma problemu i poszukiwania adekwatnej do problemów pomocy.
odpowiedziałem głównie na niebezpieczne odpowiedzi osób, które zaproponowały najgorsze możliwie rozwiązania takich problemu. Zostawianie takich komentarzy bez przeciw wagi i mówienie idzie do "specjalisty" nie jest według mnie odpowiedzią na taką sytuacje. Bo lekarz rodzin i znaczna część psychiatrów skieruje na leczenie farmakologicznie. W Polsce panuje bardzo silne przekonanie na temat tego, że zaburzenia lękowe leczymy lekami co jest absurdalne i bardzo niebezpieczne. Obecnie w Polsce 10% ludzi cierpi z powodu problemów z tym związanych. Jest tego dwa razy więcej niż depresji. Z roku na rok mam co raz większy z tym problem. Leki tego nie leczą efektywnie. Efektownie to tłumią na jakiś czas ale problem z "nadmiarem lęku" wraca Nadmierna koncentracja na lęku społecznym nie jest żadną chorobą psychiczną tylko prostym zaburzeniem procesów poznawczych i nadwrazliwością systemu "Walcz albo uciekaj", które nie wymaga jakieś ogromnej wiedzy specjalistyczne by sobie z tym poradzić. Nawet pedagog w szkole moze prowadzić "terapie" takiego
@www_h: niebezpieczne jest to że w ogóle wypowiadasz się w tematach na które nigdy powinieneś i zgłaszam to do moderacji z nadzieją, że skończysz z permanentnym banem