Wpis z mikrobloga

Jaki nurt psychoterapii byłby dla mnie lepszy, behawioralno-poznawczy czy psychodynamiczny? Każda sytuacja nawet głupie zamówienie pizzy mnie bardzo stresuje do tego stopnia że mam problemy gastryczne i muszę chodzic do toalety co chwile ze stresu, ciagle napięcie nerwowe, jestem niespokojny wewnętrznie, boje się spojrzeć ludziom w oczy jak idzie ktoś na przeciwko mnie, to nie wiem jak mam się zachować, gdzie się spojrzeć.. do tego ciągły smutek, wspomnienia i nostalgia.. #psychologia #depresja #nerwica #psychoterapia #ssri #zdrowie #stres
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JesteMlodyGzGdyni: ogólnie to nie brzmi to ciekawie. Według mnie, konieczna byłaby wizyta u lekarza, który mógłby Ci doradzić gdzie się zgłosić, standardowo internista -> teleporada, jeżeli nie masz już jakiegoś specjalisty. Kompletnie odradzam pytania się o metody leczenia wykopków. Zostaw to specjalistom którzy z tym mają dfo czynienia na co dzień.

Psycholog, to typ gadania, a psychiatra to od farmakologicznego leczenia? Nie kojarze, ale mozna zapewne łączyć te dwie metody
  • Odpowiedz
@kiszczak: @programista15cm: prostą fobia społeczna chce cię leczyć lekami? absurd. Żadne badania ani współczesne standardy leczenia zaburzeń lękowych tego nie zalecają. Żadne leki nie nauczą umiejętności społecznych. Żadne leki nie spowodują, że człowiek będzie umiał rozmawiać z drugim. Nikt na podstawie objawów fobii społecznej nie weźmie do szpitala czy chociaż na oddział dzienny. ABSURD. to jak "strzelanie z armaty do wróbli".

@JesteMlodyGzGdyni Jeżeli mieszkasz w wojewódzki mieście
  • Odpowiedz
Psycholog, to typ gadania, a psychiatra to od farmakologicznego leczenia? Nie kojarze, ale mozna zapewne łączyć te dwie metody w celu maksymalizacji efektów, wiec najwazniejszy jest pierwszy krok przyjacielu.

@MokryMarek: nie. W przypadku leczenia lęku nie zaleca się łączyć tych dwóch form leczenia. Wszystkei standardy medyczne zalecają w pierwszej kolejności psychoterapie a pozniej jeżeli nic nie idze to farmakoterapia.
  • Odpowiedz
@www_h: jesteś anonem takim jak każdy inny wykopek, a nie psychoterapeutą. On potrzebuje pomocy. Nie udzielaj nigdy nikomu porad w internecie proszę w sferze tak ważnej jak zdrowie, nakieruj tylko
  • Odpowiedz
w psychiatryku masz terapie 3x dziennie za darmo.

@programista15cm: jeżeli lekarz psychiatra będzie miał do wyboru miejsce dla osoby z myślami samobójczymi i CHAD a fobią społeczną to myślisz, że przyjmie fobie społeczną na oddziale? Do szpitala nie przyjmuje się z diagnozą fobii społecznej. Chyba, że chcesz by statystyki samobójstw jeszcze poleciały do góry. Do oddziały dziennego przy przychodni zdrowia psychicznego przyjmuje się czasami ludzi z silną fobią ale to
  • Odpowiedz
@MokryMarek:

jesteś anonem takim jak każdy inny wykopek, a nie psychoterapeutą. On potrzebuje pomocy. Nie udzielaj nigdy nikomu porad w internecie proszę w sferze tak ważnej jak zdrowie, nakieruj tylko

@MokryMarek: okej. dlatego
  • Odpowiedz
@www_h: to czy masz rację czy nie, nie ma tu znaczenia, tworzysz problem w którym ludzie szukają odpowiedzi odnośnie zdrowia na wykopie, gdzie ktokolwiek może cokolwiek zacytować, rozumiesz sedno problemu i zagrożenia jakie to stanowi? Powstrzymaj się od wklejania czegokolwiek bo leczenie to KWESTIA INDYWIDUALNA
  • Odpowiedz
tworzysz problem w którym ludzie szukają odpowiedzi odnośnie zdrowia na wykopie, gdzie ktokolwiek może cokolwiek zacytować, rozumiesz sedno problemu i zagrożenia jakie to stanowi?

@MokryMarek: jaki problem tworze? mógłbyś to wyjaśnić? bo nie rozumiem Twojego argumentu. Jeżeli cokolwiek co napisał OP wzbudziło by moje wątpliwości to bym odesłał go to psychiatry ale z tego co opisał to zakładam, że jest już na etapie zauważenia, że ma problemu i poszukiwania adekwatnej do problemów pomocy.

odpowiedziałem głównie na niebezpieczne odpowiedzi osób, które zaproponowały najgorsze możliwie rozwiązania takich problemu. Zostawianie takich komentarzy bez przeciw wagi i mówienie idzie do "specjalisty" nie jest według mnie odpowiedzią na taką sytuacje. Bo lekarz rodzin i znaczna część psychiatrów skieruje na leczenie farmakologicznie. W Polsce panuje bardzo silne przekonanie na temat tego, że zaburzenia lękowe leczymy lekami co jest absurdalne i bardzo niebezpieczne. Obecnie w Polsce 10% ludzi cierpi z powodu problemów z tym związanych. Jest tego dwa razy więcej niż depresji. Z roku na rok mam co raz większy z tym problem. Leki tego nie leczą efektywnie. Efektownie to tłumią na jakiś czas ale problem z "nadmiarem lęku" wraca Nadmierna koncentracja na lęku społecznym nie jest żadną chorobą psychiczną tylko prostym zaburzeniem procesów poznawczych i nadwrazliwością systemu "Walcz albo uciekaj", które nie wymaga jakieś ogromnej wiedzy specjalistyczne by sobie z tym poradzić. Nawet pedagog w szkole moze prowadzić "terapie" takiego
  • Odpowiedz
Bo lekarz rodzin i znaczna część psychiatrów skieruje na leczenie farmakologicznie. W Polsce panuje bardzo silne przekonanie na temat tego, że zaburzenia lękowe leczymy lekami co jest absurdalne i bardzo niebezpieczne.

@www_h: niebezpieczne jest to że w ogóle wypowiadasz się w tematach na które nigdy powinieneś i zgłaszam to do moderacji z nadzieją, że skończysz z permanentnym banem
  • Odpowiedz