@mirko_anonim 1. Z punktu społeczeństwa jest korzystne, że ludzie chcą do czegoś dochodzić, pracować, starać się. 2. Ludzie ogólnie gloryfikują (swoją) pracę żeby czuć się lepiej z tym że jest im ciężko, lubią też przypisywać sukcesy swojemu wysiłkowi (a porażki zwalać na los) i są po prostu zazdrośni.
Elon raczej jest kiepskim przykładem bo poświęca się całkowicie swoim wizjom i pracy. Wręcz powiedziałabym, że jest bliższy - "lata wyrzeczeń, cierpienia, upadków...
@mirko_anonim: żeby taki spokój osiągnąć mi wystarczyło 4-5lat na tirach w UK pojeździć, już jestem ustawiony do końca życia, Około 30tki jestem, urlop 2-3miesiace w roku conajmniej, rozbite na 3-4wyjazdy, Teraz praca żeby sobie utrzymać aktualny stan, i dla frajdy, bo zdziwię cię ale wielu ludzi lubi swoją pracę
Anonim (nie OP): tu nie chodzi o to żeby się męczyć. ten wysiłek często jest wyolbrzymiony w ramach opowiadania o sobie. Niemniej, ludzie są bardziej zdolni i mniej do wysiłku i osiągnięcia czegoś. Większość ludzi pewnej poprzeczki nie przeskoczy i tylko czeka na los.
@xentropia tacy ludzie jak Elon Musk mają coś takiego wewnętrzne poczucie kontroli i umieją sterować ludźmi.
Anonim (nie OP): Na tym jest oparta psychika człowieka, sprawdź sobie piramidę podstawowych potrzeb człowieka, dzięki temu człowiek się rozwija i ewoluuje, jeżeli tego nie możesz poczuć albo zrozumieć to może znaczyć że dostałeś jakieś inne geny albo twoje wychowanie zostało zaburzone, jest masa takich ludzi którzy nie czują potrzeby rozwoju i nie czują przyjemności z takich rzeczy.
@mirko_anonim: Dlaczego setki godzin nauki są przez ciebie nazywane zmarnowanym czasem i próby osiągnięcia czegoś męczarnią?
To właśnie droga ma być ciekawa, proces osiągania czegoś, a nie samo osiągnięcie celu. Masz być szczęśliwy tutaj i teraz, a nie kiedyś jak już coś zdobędziesz. Patrzysz na problem z bardzo powierzchownej strony.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Elon raczej jest kiepskim przykładem bo poświęca się całkowicie swoim wizjom i pracy. Wręcz powiedziałabym, że jest bliższy - "lata wyrzeczeń, cierpienia, upadków...
Około 30tki jestem, urlop 2-3miesiace w roku conajmniej, rozbite na 3-4wyjazdy,
Teraz praca żeby sobie utrzymać aktualny stan, i dla frajdy, bo zdziwię cię ale wielu ludzi lubi swoją pracę
@xentropia tacy ludzie jak Elon Musk mają coś takiego wewnętrzne poczucie kontroli i umieją sterować ludźmi.
──────────
─────────────
To właśnie droga ma być ciekawa, proces osiągania czegoś, a nie samo osiągnięcie celu. Masz być szczęśliwy tutaj i teraz, a nie kiedyś jak już coś zdobędziesz. Patrzysz na problem z bardzo powierzchownej strony.